Campanile
Ofterwijl 'toren' is het icoon van de stad. Er werd ruim 200 jaar gedaan over de bouw van de toren. In 1173 begon de bouw en na het bouwen van de derde verdieping in 1178 ging de toren hellen. Het is maar goed dat de toren niet in één keer is gebouwd, anders was hij zeker omgevallen. Door een oorlog lag de bouw 100 jaar stil en kreeg de grond de tijd om te 'zetten'. In 1272 werd de bouw hervat, maar enkele jaren later wederom stilgelegd. Tot slot werd in 1372 de toren afgemaakt. Toen stond de toren al enorm scheef. Door de bovenste verdieping er recht op te bouwen, probeerden men het probleem op te lossen.
De redding
In 1964 riep Pisa de regering om hulp om ervoor te zorgen dat de toren niet om zou vallen. Pas in 1990 werd de toren van Pisa als veiligheidsmaatregel gesloten voor het publiek en is begonnen aan de reddingsoperatie. Sinds 2001 is de toren weer open voor het publiek. De toren is 44 centimeter rechtop getrokken. De overhelling bedroeg in 1993 vier en halve meter. Nu is die gestabiliseerd op 4 meter. Met de moderne techniek is het wel mogelijk de toren helemaal recht te zetten, maar daar werd van afgezien omdat dat het toerisme geen goed zou doen. De toren heeft weer dezelfde inclinatie als in het jaar 1700.
Nog een bezienswaardigheid
Wanneer je de toren opzoekt, zie je ook meteen een andere bezienswaardigheid van Pisa; de Santa Maria Assunta. Deze middeleeuwse dom heeft de vorm van een kruis en ligt op het zogenaamde 'Veld van Wonderen'. De dom is zelfs nog ouder dan de toren en komt uit 1064.
Oudste wijk
De oudste wijk van Pisa is de wijk Sant 'Antionio. Met zijn ligging aan de rivier de Arno en zijn vele oude gebouwen en kerken, maken van Sant 'Antionio een oogstrelende wijk. Hier staat de witte Santa Maria della Spina kerk. Slenter door de historische straatjes en door de Lungarno Gambacorti. Via de brug 'Ponte della Cittadella kom je in de wijk 'Santa Maria' wat tevens een historische wijk is van Pisa.
Wat te doen in Pisa
- Ja, het is cliché, maar maak toch maar die foto van jezelf en de toren van Pisa. Als de toren echt een keer omvalt, heb jij het bewijs dat je hem nog overeind hield.
- Loop een rondje over het 'Veld van Wonderen' en bekijk er de dom en de elegante doopkapel Battistero.
- Ga daarna genieten van de zon en het heerlijke Italiaanse leven in een van de vele trattoria's die Pisa rijk is.
- De oudste botanische tuin ter wereld zou hier staan. Ik zeg zou, want de meningen zijn hierover verdeeld. De tuin in Pisa werd opgericht in 1544 maar later verplaatst. Die van Padau iets later, maar bleef op de oorspronkelijke plek. De botanische tuin van Padua staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, die van Pisa niet. Hoe het ook zit, het is een mooie tuin en een wandeling waard.
- Wil je 's avonds nog op pad in de stad, kijk dan of je een voorstelling kan meepikken in het Teatro Verdi. Dit theater als meest authentieke theater van Italië. Geliefd door de Italianen en bekeken door de toeristen. Lukt het je niet een voorstelling te bekijken, neem dan gewoon een kijkje binnen.
- Bezoek vooral de oude wijken van de stad. Hier komen misschien minder toeristen (omdat de meeste blijven 'hangen' op het plein bij de toren) maar is een mooi authentieke wijk. Slenter hier door de straatjes en waan je in echt Italië.
Hotels in Pisa
Wij verbleven in een agrotourisme in de buurt van Toscane en maakten een dagtripje naar Pisa. Wil je in de stad blijven overnachten, dan heb ik wellicht een tip voor je.
Hoteltip Pisa: The Rif Boutique Hotel
Praktische info
- Pisa ligt op slechts 20 minuten rijden vanaf Lucca en op 70 minuten rijden vanaf Florence.
- Maak een rondreis door Noord-Italië!
- Het strand van Pisa ligt op ongeveer 15 minuten rijden.
- Pisa heeft een eigen luchthaven. Vanuit Nederland wordt er door Transavia rechtstreeks op Pisa gevlogen.