Delft was ooit één van de rijkste en belangrijkste steden van Nederland. De faam had de stad met name te danken aan de aardewerkindustrie; het Delfts Blauw. Delfts Blauw was ooit het meest populaire aardewerk en porselein ter wereld! Maar behalve het Delfts Blauw is ook bier zeer bepalend geweest voor de economische groei van de stad. Bier proeven kan je nog steeds goed in de stad, onder andere bij de Bierfabriek en bij het Brouwhuis.
De Oude en de Nieuwe Kerk van Delft
Het stadsgezicht van Delft wordt gedomineerd door twee grote kerken die op steenworp afstand van elkaar staan. Wanneer je op het grote plein op de Markt staat kan je beide kerken goed zien (en ook het mooie stadhuis van Delft!). De Nieuwe Kerk van Delft is onlosmakelijk met de Oranjes verbonden. In de grafkelders van deze kerk worden sinds Willem van Oranje de leden van de Koninklijke familie bijgezet. In 2002 en 2004 nog vonden drie leden van de Koninklijke Familie hier hun laatste rustplaats. Je kan beide kerken bezoeken en het entreebewijs van de ene kerk geldt ook voor de andere kerk. De crypten zijn niet toegankelijk voor publiek vanwege de privacy van de Koninklijke Familie. Sleutelbewaarder is de burgemeester van Delft. Loop ook eens een rondje om de Oude Kerk. Het zal je niet ontgaan dat deze zo scheef is als de toren van Pisa. Hij valt nét niet om. Tijdens de bouw in 1325 begon hij al te verzakken, de boel werd gestabiliseerd en verder gebouwd. Vandaar de knik in de toren. De Oude toren wordt daarom ook wel 'Scheve Jan' genoemd.
Appeltaart op de Beestenmarkt
Een van de gezelligste pleinen van Delft is de Beestenmarkt. Onder de prachtige breedgetakte platanen staan zomers de terrassen buiten. Vroeger werden hier letterlijk de koeien verhandeld. Vandaar die opmerkelijke paaltjes op de markt. Deze werden gebruikt om houten schotten tussen te plaatsen, zodat de dieren op hun plek bleven. Nu is de Beestenmarkt beregezellig in de zomerse maanden. Strijk hier neer op het terras en loop zeker even binnen bij Café Kobus Kuch! Dit huiskamercafé is één van de bekendste van Delft. En niet zonder reden want hier eet je de lekkerste, zelfgebakken appeltaart van Delft. Smullen geblazen.
Royal Delft - Porceleyne Fles
Je kan er niet omheen als je in Delft bent. Overal om je heen zie je de prachtige Delfts Blauwe creaties. Een bezoek aan de nog enige overgebleven Delfts Blauwe fabriek is echt de moeite waard. De Royal Delft Experience neemt je mee achter de schermen. Wandel door het verleden van Delfts Blauw en leer meer over deze unieke fabriek. Het is nog de enige porseleinfabriek die werkt volgens de eeuwenoude methode ter wereld! Als je met eigen ziet hoe de creaties gemaakt worden, dan snap je ook wel waarom de échte Delfts Blauwe vazen en tegeltjes niet goedkoop zijn. Wil je het zelf ook proberen? Doe dan een workshop! En ja, ook dat is echt een aanrader. Begin of eindig je rondje door Royal Delft met een heerlijke, uitgebreide Hollandse lunch. Een super leuk uitje voor het hele gezin of de hele vriendinnengroep.
Schilder je eigen Delfts Blauw!
Hoe leuk is dat?! Je eigen Delfts Blauwe kunstwerkje schilderen! Deze kan je als herinnering aan je tripje Delft mooi aan de muur hangen thuis. Het kan helpen om van tevoren even te bedenken wat je wil gaan schilderen. Je kan voor verschillende workshops kiezen, zoals het beschilderen van een vaasje of een tegeltje. (Enne, als je denkt; "Huh, dat is toch niet blauw, dat is toch zwart"? Dat klopt! Deze speciale verf wordt pas blauw bij het afbakken!)
Vermeer Centrum Delft
Eén van de beroemdste Nederlandse schilders, Johannes Vermeer, is geboren in Delft. En op de plek waar hij is geboren, leeft hij nog steeds voort. In 1675 is Johannes Vermeer overleden, maar zijn werk, zijn erfenis is in Delft nog altijd levendig. Leer Johannes Vermeer kennen in het Vermeer Centrum. Hier kan je alle schilderijen van Vermeer bewonderen op één locatie, en dat is bijzonder. Helaas niet allemaal originele, maar dat mag de pret niet drukken. Eén van zijn beroemdste werken is het 'Meisje met de parel. Het échte meisje kan je overigens zien in het Mauritshuis in Den Haag. In het atelier kan je zelf experimenteren met 'camera obscura' waar Vermeer e bedenker van is.
Science Center TU Delft
Even wat anders dan de kunst van Delfts Blauw en de kunst van Vermeer. Want als er nog iets is waar Delft bekend om staat dan is het de Technische Universiteit. Het Science Center is onderdeel van de TU Delft en een super leuk museum voor het hele gezin. Het geeft je een kijkje in de keuken van de TU Delft, een wereld vol wetenschap en techniek. Het is een interactief museum en je kan zelf aan de slag met één van de verschillende (inloop)workshops. Het Science Center toont je wat de rol van techniek is bij actuele thema's zoals serious gaming en klimaatverandering.
Eten en drinken in Delft
Er zijn zóveel leuke, hippe hotspots in de stad dat het moeilijk kiezen is. Zoals ik al had gezegd moet je voor een kop koffie en de beste appeltaart in town even stoppen bij Café Kobus Kuch. Daarna door voor een biertje naar het Delfts Brouwhuis! Deze plek is echt ontzettend leuk. Toen het Brouwhuis gebouwd werd, stuitte men per toeval (ja echt niet normaal) op een oeroude brouwerij, verborgen in de kelder van het gebouw! Say what!? Dat is toch echt te gek voor woorden toch. Die kelder heeft men omgebouwd tot een gezellige plek voor een biertje, met uitzicht op de gistingsvaten. Bestel een zelfgebrouwen biertje van de Delftse Brouwers.
Voor het avondeten vond ik het moeilijk kiezen tussen De Centrale (een stijlvol restaurant en wijnbar,). Il Tartufo (want tja, Italiaans is altijd een goed idee) en Het Postkantoor. Uiteindelijk strijken wij neer bij Het Postkantoor, een gezellige tent waarvan ik de stijl niet echt in één zin kan benoemen. Het gaat een beetje van retro naar kleurrijke lampions naar sloophouten meubels. Het sfeertje is er goed en het eten ook. Het Postkantoor was vroeger ook het hoofdpostkantoor van Delft.
Food Tour Delft
Al smikkelend de stad ontdekken. De lekkerste manier om Delft te leren kennen, als je het mij vraagt. Met een gids wandel (of fiets) je door de stad, leer je meer over de geschiedenis van de stad, hoor je sterke verhalen en geruchten én proef je hier en daar van de lekkerste Delftse hapjes. Van een stuk appeltaart, het beste Indonesische uit de stad tot de zoete snoepjes van het oudste snoepwinkeltje in town. Jammie! Wij wandelden de food tour van Bike and Bite.
Hoteltip in Delft
Op loopafstand van het centrum, in een woonwijk, vind je Casa Julia. Een stijlvol ingericht, gezellig hotel met een super uitgebreid ontbijt. "Een thuisgevoel ver van huis", en dat klopt wel. Je stapt binnen in een gezellige woonkamer annex ontbijtkamer. Plof neer op de grote bank en drink een kopje thee. De kamers zijn klein maar fijn, netjes en schoon. Casa Julia boeken