Oké, dan neem ik jullie nu mee naar onze eerste vliegreis met kind. Ties was 1 jaar. Krijsend in mijn armen stapte ik het vliegtuig in. Slaaptekort in combinatie met kiezen die aan het doorkomen waren bleek een gouden combi te zijn. Tel daar ’wij gaan iets nieuws doen, namelijk vliegen in een vliegtuig’ bij op en bingo! Als blikken konden doden hadden we alle drie gestrekt in het vliegtuig gelegen. Boontje komt om zijn loontje hoor ik je denken. Maar oooh wat baalde ik! Het is al spannend, zo’n eerste keer vliegen, en dan ook nog dit… HELP! Eenmaal gesetteld heeft Ties na zijn fles bijna de gehele vlucht geslapen. Goed, mama zat zelf de hele vlucht in een vrij spastische houding, maar hey: het kind was stil en sliep ook nog. Geen boze blikken meer, er was weer vrede op aarde.
Inmiddels hebben we met onze net 3 jarige knul 6 keer gevlogen en onze volgende vliegvakantie staat ook weer op de planning. Hoe slecht we begonnen, hoe goed het nu gaat. Ik vind het inmiddels niet meer spannend, maar heb er juist zin in! Maar wel met in mijn achterhoofd dat elke vliegreis weer anders kan zijn en dat het met een kind altijd een verrassing is hoe het zal gaan. Het rustig achterover leunen in het vliegtuig met een peuter behoort niet altijd meer tot de mogelijkheden. Daar kan ik wel over inzitten maar wat heeft dat voor een zin? Zijn de momenten er wel dan geniet ik er nu nog meer van dan vroeger. Ik merk dat ik mijn medemama’s in het vliegtuig ook meer in de smiezen heb. Vooral de mama’s met een huilend kind kunnen tegenwoordig rekenen op een bemoedigde glimlach van mij. En excuses wuif ik meteen weg. Want een ding hebben we volgens mij allemaal gemeen en dat is dat we ons stinkende best doen om er het beste van te maken (foto's: Pixabay)
Een waslijst vol tips!
Heb je nog vliegtwijfels? Of denk je ‘leuk dat vliegen, maar hoe dan’? Misschien dat ik met wat tips enkele twijfels kan wegnemen of antwoorden op vragen kan geven. Garantie voor een relaxte vliegreis zit niet in het pakket, maar wel hopelijk wel een klein beetje geruststelling.
-
Vakantie is leuk! Deel jouw enthousiasme met je kind. Werkt enorm aanstekelijk heb ik gemerkt. Ook al vind je vliegen geen zak aan, nu is het, het leukste dat je ooit hebt meegemaakt! Ben jij gespannen, yep het is cliché, dan is je kind het ook. Ze voelen het allemaal feilloos aan.
-
Het is leuk om je kind al in de voorbereiding te betrekken. Wat nemen we mee? Wat gaan we doen? Welke knuffel moet per se mee? Zelf geniet ik enorm van de voorpret voor een vakantie. Zo goed als het kan en gaat probeer ik dat ook over te brengen op mijn zoontje. Door hem actief te betrekken vloog het speelgoedvliegtuig van Ties vorig jaar al diverse malen richting de USA.
-
Probeer je reis zoveel mogelijk af te stemmen op het ritme van je kind. Het loont om een beetje research te doen naar de mogelijke vluchten richting je gewenste bestemming. Een nachtvlucht is natuurlijk ideaal. De kans is groot dat kindlief gaat slapen. En jij kan ook de ogen dicht doen of een filmpje kijken in plaats van de boel in het gareel houden.
-
Vliegen met een peuter of een baby is een groot verschil. Zo moeten ze tot en met 1 jaar op schoot; vanaf 2 jaar krijgen ze een eigen stoel. Voor baby’s zijn er speciale vliegtuigbedjes verkrijgbaar die je aan de stoel voor je vast kan maken. Deze kan je zelf kopen, maar er zijn ook maatschappijen die deze aanbieden.
-
Een ander groot verschil is dat je een peuter beter kan uitleggen wat er gaat gebeuren en wat je van hem verwacht. Bij een baby is dat lastiger. Wat ze echter ook weer gemeen hebben is dat ze beiden onvoorspelbaar blijven!
-
Maak er op de luchthaven al iets gezelligs van. Even ergens wat drinken met iets lekkers, vliegtuigen kijken maar vooral laten lopen, kruipen, what ever! Laat ze bewegen: ze moeten straks nog lang genoeg stil zitten.
-
Wees tjdig op de luchthaven. Ontspannen de reis beginnen, daar is iedereen bij gebaat.
-
De buggy (mits inklapbaar) mag mee door de douane en mag je, totdat je het vliegtuig ingaat, bij je houden.
-
Een campingbedje, autostoel of een Maxi-Cosi kan je gratis inchecken bij de meeste maatschappijen.
-
De dresscode van je kind op de dag van de vlucht is donker! Toen Ties nog niet liep, liet ik hem gewoon rondkruipen ( nee, niet tussen de menigte, gewoon een rustig plekje bij het raam opzoeken). Zijn handen waren zwart (lang leve de snoetenpoetsers), maar zijn kleren leken brandschoon.
-
Toch kan een extra setje kleren mee geen kwaad en een paar hydrofiele doeken ook niet (lees: er kan gespuugd, gemorst en gepoept worden buiten de gebaande paden).
-
De oortjes van je kind… Ai, dat is een lastige! Het ene kindje heeft er meer last van dan het andere. Toen Ties nog uit de fles dronk, kreeg hij een fles zodra we de lucht in gingen (de stewardess kan je voorzien van warm water) en met landen zat hij op zijn speen te sabbelen. Nu krijgt Ties bij het opstijgen en landen zijn favo snack voorgeschoteld, omdat ik dan zeker weet dat hij er meteen van begint te eten. Kauwen, slikken hoppa: de oortjes ploppen weer open. Het geeft tevens ook een beetje afleiding van de harde motoren die ineens beginnen te loeien.
-
Favo speelauto, boek en puzzel: check! Maar een leuk nieuw kleinigheidje doet het ook goed. Afleiding is het toverwoord! Bedenk goed waarmee je kind zich graag vermaakt en zorg dat dit in de tas zit.
-
De IPad… Ja sorry hoor, maar ik kan ook niet zonder. In het vliegtuig mag Ties langer dan gebruikelijk filmpjes kijken, maar als hij (daardoor) vrolijk is, reken ik hem goed… Vrolijk kind = vrolijke ouders! In het vliegtuig gelden andere IPad-regels dan thuis. Dat onderscheid benoem ik wel. Zodat hij straks thuis niet ook die verwachtingen heeft.
-
Even wandelen door het gangpad, even hangen bij de nooduitgang (vaak een plek waar ze een leeftijdsgenootje met ouder treffen). Regelmatig de benen strekken!
-
Lief bedoeld van vliegtuigmaatschappijen dat passagiers met kinderen als eerst het vliegtuig in mogen, maar ik doe het nooit. Elke minuut dat er niet verplicht gezeten hoeft te worden telt! Wij gaan dus altijd als een van de laatsten het vliegtuig in.
-
Voor de langere vluchten heb ik een ruime voorraad boterhammen bij. Maar ook peperkoek, crackers, krentjes… Ik zou het hele vliegtuig kunnen voeden. Maar het doel is dat zoonlief geen honger heeft. Wat dat betreft lijkt hij een beetje op zijn moeder, want ik word mega sjaggie als ik honger heb. Sjaggie praktijken in het vliegtuig en vliegveld… Daar zit ik niet op te wachten! Net zoals het fastfood wat er veel op de vliegvelden is te vinden.
-
Weet dat, wanneer je met een baby reist, de meeste maatschappijen in staat zijn potjes Olvarit op te warmen in het vliegtuig. Budgetmaatschappijen doen daar niet altijd aan mee. Dus check dit even van tevoren. Ook serveren bepaalde maatschappijen speciale kindermaaltijden (vanaf 2 jaar). Loont de moeite om uit te zoeken!
-
Op lange vluchten kan het prettig zijn om je kind in een autostoel mee te nemen in het vliegtuig. Het meenemen van de stoel is gratis en kan meer vertrouwd zijn voor je kind. Als je weet dat je kind bijvoorbeeld heerlijk slaapt in de autostoel dan is het de moeite waard om het te overwegen.
-
Wil je dat niet doen, maar wel een fijn plekje in het vliegtuig veroveren, dan is dit de tip! Wij reserveren van tevoren altijd onze stoelplekken, omdat we verzekerd willen zijn van drie plekken naast elkaar. In de grote vliegtuigen zie je geregeld dat je in het midden met z’n vieren naast elkaar kan zitten. Jackpot! Oké, je kan de pech hebben dat er een vreemde naast je zit, maar ook het geluk hebben dat de vierde stoel leeg blijft. Zo fijn! Kindlief kan languit liggen en je hebt lekker de ruimte.
-
Gebruikt je kind een speen, tut of een knuffel waarmee ze in slaapt valt. Meenemen! Vertrouwde spulletjes geeft troost en rust.
-
Pas las ik een artikel dat er een vliegtuigmaatschappij bezig is een vliegtuig te creëren met een kinderdagverblijf. Ja! ‘Geweldig’ was mijn eerste reactie. Maar ik heb zo’n vermoeden dat mijn portemonnee het niet zo geweldig vindt. Maar wat zou het een uitkomst voor je kind zijn. Lekker tukken in de armen van pap en mam en tussendoor gewoon kunnen spelen in een ruimte die groter is dan je stoel.
Lieve lezers, laat ik eerlijk zijn: al deze tips en tricks zijn handig, maar het blijft een uitdaging om te vliegen met een kind. Maar om daarvoor het vliegen te laten? No way! Voor mij blijft het een verrijking om mooie landen te ontdekken. Om dit samen met mijn gezin te kunnen doen maakt mij intens gelukkig. Doe tijdens een vlucht vooral wat voor jou goed voelt, jij kent je kind het beste. Dit is de laatste en eigenlijk meest simpele tip. En om af te sluiten nog een tegeltjeswijsheid: Ook al is je vlucht een ware hel, weet: uiteindelijk eindigt deze ook echt wel (foto: Wendy)…