"Nederlanders putten de aarde uit", Ik schrok van deze krantenkop. Alles wat de aarde in één jaar kan leveren is voor dit jaar al helemaal opgebruikt. Het is nu eind juli en wij hebben alles al opgeslokt en opgebruikt. Er zijn maar weinig andere landen die het er zo slecht vanaf brengen dan wij Nederlanders. Als iedereen zou leven zoals wij Nederlanders dan zouden er wel drie planeten nodig zijn. Ik keek in de spiegel en kon niet meer wegkijken. Want ook ik doe daar aan mee. Ook ik ben een 'overconsument', ik eet en drink, pak de auto en ga met het vliegtuig op vakantie. En juist dat op vakantie gaan, dat vliegen, is één van de ergste vervuilers. Transport heeft de grootste impact op de CO2 voetafdruk van een reis. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat we best ietsje meer willen betalen voor onze reis als deze meer 'groen' is.
Eco-reizen is een lifestyle, een bewuste keuzen. Het is een manier van reizen die rekening houdt met het milieu, de plaatselijke natuur en cultuur, en de welvaart van de lokale bevolking. Maar hoe pak je dat nou aan? Hoe kan je nou wel blijven reizen, maar proberen die 'voetstap' zo klein mogelijk te maken? Ik ging op onderzoek uit en verzamelde een aantal duurzame tips :) Heb jij ook nog goede tips? Vul deze lijst dan aan!
1. Zoek een duurzame bestemming
De ene bestemming is de andere niet en dat geldt zeker voor duurzaamheid. Jaarlijks wordt door Green Destinations bijgehouden welke bestemmingen het beste presteren als het gaat om duurzaamheid, oog voor de natuur, lokale acties en projecten. Op de wereldkaart van Green Destinations kan je zien welke bestemmingen het meest 'groen' zijn.
2. Compenseer je CO2 uitstoot van je reis
Vliegen is één van de grootste bronnen van CO2 uitstoot op aarde. Transport zet sowieso de grootste voetafdruk op een reis (50%), gevolgd door de accommodatie (35%) en als derde ‘recreatie ter plaatse’ (15%). Nu zijn er verschillende manieren om deze voetafdruk te verkleinen.
- Vlieg zo min mogelijk. En als je wel gaat vliegen, maak er dan een lange vakantie van (dat is natuurlijk niet zo'n straf haha). Liever één keer goed op vakantie dan meerdere keren per jaar vliegen.
- Betaal iets meer voor je vliegticket en vlieg met een luchtvaartmaatschappij die de CO2 uitstoot compenseren. Zo maakt KLM gebruik van de optie CO2ZERO, jouw bijdrage wordt geïnvesteerd in CO2-reductieprojecten.
- Kies voor een rechtstreekse vlucht.
- Neem vaker de trein!
- Compenseer de CO2 uitstoot van je autoreis (of busreis). Bij Greenseats kan je berekenen hoeveel jouw reis aan CO2 uitstoot achterlaat en kan je met een klein bedrag deze compenseren. Hierdoor geef je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Dezelfde hoeveelheid CO2 die jouw reis uitstoot via klimaatprojecten elders op de wereld gereduceerd. Jij maakt dat project mede mogelijk en zorgt daarmee ook voor een verbetering van de leefomstandigheden voor lokale families.
3. Reis met een duurzame reisorganisatie
Er zijn reisorganisaties die op vele manieren bijdragen aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid; aan het verminderen van CO2; aan het verkleinen van je voetafdruk; duurzame accommodaties; arbeidsrechten en afvalbeleid. Ook steunen deze reisorganisaties lokale projecten die goed zijn voor onze natuur. De volgende organisaties zijn gecertificeerd met het Travelife Label: Better Places, Sawadee, Koning Aap, SNP Natuurreizen, FOX vakanties, TUI reizen, Riksja, KRAS en nog meerdere. Bekijk de volledige lijst hier.
4. Kies een duurzame accommodatie
Zorg dat je geld zoveel mogelijk bij de lokale bevolking terecht komt. Steun zoveel mogelijk de plaatselijke economie door gebruik te maken van accommodaties en restaurants die worden uitgebaat door locals. Ga dus niet voor de massale all-inclusive resorts, maar kijk naar lokale eco-resorts.
Er zijn wereldwijd verschillende certificaten die staan voor duurzaamheid. Eén van de bekendste daarvan is Green Key. Accommodaties die zijn aangesloten bij dit Green Key certificaat gaan nog een stapje verder dan de wettelijke vereisten. Dit keurmerk kent drie niveaus; brons, zilver en goud. Vanzelfsprekend; hoe meer milieumaatregelen hoe hoger het niveau. Bij het boeken van een accommodatie zou je hier rekening mee kunnen houden.
Andere manieren om een duurzame accommodatie te kiezen is door gewoonweg eens te googlen op 'duurzaam' of 'eco'. Er is zelfs een Eco BnB, een boekingsplatform met alleen maar eco-vriendelijke accommodaties. Of neem eens een kijkje bij Tripadvisor Greenleaders; "Het TripAdvisor Eco-leadersprogramma toont verschillende milieuvriendelijke hotels en B&B’s, van budgetvriendelijk tot luxe, en ze zijn allemaal toegewijd aan eco-initiatieven zoals recyclen, biologische voedingsmiddelen van lokale oorsprong en oplaadpunten voor elektrische auto’s".
5. Plastic vrij op reis
Deze tips helpen je om plasticvrij op reis te gaan. Want al dat plastic eindigt uiteindelijk vaak in de zee! Better Places heeft een aantal makkelijke manieren waarop je plasticvrij op reis kan gaan of waarmee je in elk geval kan proberen het gebruik van plastic drastisch te minderen.
- Neem een LifeStraw Go of LifeStraw Play waterfles mee op reis. Deze waterfles heeft een filter dat de bacteriën in het water doodt, je kunt de fles dus gewoon vullen met kraanwater.
- Gebruik een stevige linnen tas voor je boodschappen in plaats van plastic.
- Laat de gratis flesjes in hotelkamers staan. Sommige hotels zetten bij wijze van service een of twee plastic flesjes water op je nachtkastje. Gebruik je ze, dan staan er de volgende dag netjes weer nieuwe flesjes. Maak in plaats daarvan gebruik van het watertappunt in het hotel.
- Laat rietjes liggen. Bestel je een lekker koel drankje op een terras? Laat het rietje, dat vaak nog in de verpakking wordt geserveerd, liggen en drink gewoon uit het glas.
- Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Die mini shampoo, conditioner, zeepblokjes en wattenstaafjes op je hotelkamer zien er zo mooi uit, maar zijn ook allemaal voorzien van een plastic verpakking die na het gebruik tijdens jouw overnachting regelrecht de prullenbak ingaat. Open daarom alleen wat je echt wilt gebruiken en laat de rest staan.
- Download de Plastic Footprint app. Hiermee kan je plastic-uitdagingen aangaan, meer over het probleem te weten komen en inspirerende initiatieven steunen.
- Laat de mini's staan! Het is zo verleidelijk, die schattige mini-flesjes met shampoo en douchegel die op je hotelkamer staan eens lekker op te maken. Want zijn ze op, dan krijg je de volgende dag gewoon nieuwe. En wat dacht je van nog even wat mini-flesjes in je toilettas doen voordat je weer weggaat. Het mag natuuriljk, maar echt milieuvriendelijk is het niet. Gebruik gewoon je eigen producten, zo bespaar je onnodig plastic afval. Nog beter zijn de shampoo-bars (en andere zeep-producten) van Lush. Je doet er reuze lang mee en nul komma nul afval!
(bron van deze lijst: BetterPlaces.nl)
6. Boycott dieronvriendelijke attracties
Houdt de natuur zoveel mogelijk intact. Laat de natuur en dus ook de wilde beesten zoals het hoort; wild en onaangeraakt. Neem geen 'souvenirs' mee uit het bos of van het strand. En werk al helemaal niet mee aan 'dieronwaardige' attracties zoals olifantenritjes en op de foto met gedrogeerde leeuwen! Realiseer je dat drie op de vier toeristische attracties met wilde dieren dierenleed veroorzaakt. World Animal Protection zet zich in voor dierenleed en het stoppen van inzetten van wilde dieren voor het vermaak van toeristen. Wildlife. Not Entertainment.
7. Eet, drink en koop lokaal!
Ik zei het al eerder: zorg dat je geld zoveel mogelijk bij de lokale bevolking terecht komt. Daarmee stimuleer je de lokale economie. Duurzaam reizen betekent namelijk ook dat je zorgt dat jouw geld zoveel mogelijk bij locals terechtkomt. Een hele goede en leuke manier om eens aan te schuiven bij locals is With Locals! With Locals laat je letterlijk aanschuiven bij mensen thuis. Zo leer je iets over de cultuur, steun je locals én kan je heerlijk eten! Kies zo vaak mogelijk voor lokale organisaties en ondernemingen (kies bijvoorbeeld een lokaal familierestaurant, koop eten op de markt in plaats van een grote supermarkt of ga op pad met lokale gidsen) in plaats van grote internationale ketens. With Locals biedt trouwens ook activiteiten met locals! Wil je een leuke souvenis mee naar huis nemen, koop dan lokaal vervaardigde producten in plaats van massaal geproduceerde souvenirs. En tja, die grote toeristische attracties kan je eigenlijk ook beter links laten liggen. Misschien nog wel origineler en boeiender ook.
8. Delen, niet kopen
Als mega-consumenten kunnen we eigenlijk maar één ding; minder kopen, kopen, kopen, maar delen (en teruggeven aan de natuur!). Als we maar gebruik maken van de dezelfde spullen, die er toch al zijn, hoeft er ook minder nieuw geproduceerd te worden. Als reiziger kan je dit doen door gebruik te maken van bijvoorbeeld Camptoo of GoBoony voor het huren van een camper, in plaats van er zelf eentje te kopen. Of, als er dan toch al eentje hebt, deze te delen met andere reizigers via een dergelijk platform. Andere goede initiatieven op dit gebied zijn: Snappcar (voor het huren van een auto), BlaBlaCar (om te carpoolen), Barqo of Nautal (voor het huren van een boot).