Stad vol geschiedenis
Gent heeft een rijke geschiedenis en begint al in het jaar 630 als de Heilige Amandus Gent uitkiest om er een abdij te bouwen. Bijna 1400 jaar geschiedenis zijn nog altijd tastbaar aanwezig in de stad: een middeleeuws kasteel in een slotgracht, een imposante kathedraal, een belfort, drie begijnhoven en nog veel meer. Nergens anders vind je zoveel geschiedenis per vierkante meter als in de Gentse historische kuip. Tot 1150 was Gent zelfs na Parijs de grootste stad van Europa. Door zijn ligging aan de Schelde en de binnenwateren heeft Gent een strategische plek.
Bourgondisch Gent
Behalve geschiedenis biedt Gent het echte bourgondische leven. Er zijn vele gezellige pleinen waarin de historische gebouwen café's en restaurants zijn gevestigd. Het centrum van de stad is compact en makkelijk te ontdekken. Lekker eten doe je in de wijk Patershol waar je heerlijk kan struinen door de smalle, kronkelende straatjes. Een drankje drinken of een dansje wagen kan op de Vrijdagmarkt of de Korenmarkt. Proef een echt Belgisch biertje, maakt een rondvaart over de Gentse binnenwateren, ga uit eten in één van de vele goede restaurants of bezoek een historische bezienswaardigheid. Gent is uniek en niet voor niets zette het National Geographic Traveler Magazine Gent op de derde plek van meest authentieke bestemming ter wereld.
Sneukelwandeling door Gent
Sneukelen. Ik had er nog nooit van gehoord. Het klinkt lief, maar het is vooral heel erg lekker. Sneukelen betekent zoiets als proeven, smikkelen. Een wandeling waar je ook nog eens mag proeven van Belgische lekkernijen. Vizit Gent stuurde ons op pad met Xavier. Een verhalenverteller die ons de mooiste plekjes van zijn stad liet zien. Onderweg stoppen we hier en daar om onze tong te strelen. Een schaal met smakelijke kaasje komt voorbij. Gevolgd door een schaal met vleesspecialiteiten en bijzondere chocolaatjes. Natuurlijk mag het bekendste snoepje van Gent, de Neus, niet ontbreken. Zij het niet dat het schattige, oude snoepwinkeltje op maandag gesloten is... Maar Xavier zou Xavier niet zijn als hij niet gewoon de sleutel had. Daar proeven we van de ouderwetse snoepjes vol suiker en natuurlijk de Gentse Neuzen. Een sneukelwandeling is dé manier om de stad te leren kennen!
Huis van Alijn
Stap mee terug in de tijd in het Huis van Alijn. In dit museum leer je het oude België kennen. Niet alleen aan de hand van oude spullen en voorwerpen die er liggen, maar ook aan de hand van het verhaal van het huis. Een lugubere legende die jij aan de hand van raadsel kan oplossen. Het Huis van Alijn heeft daarnaast wisselende tentoonstellingen. De tentoonstelling over de jaren '80 vond ik (vanwege het jeugdsentiment) erg leuk!
Burcht middenin Gent
Het lijkt wel een uit de kluiten gewassen playmobiel kasteel, middenin de stad. Gravensteen is een historische burcht uit 1180. De burcht moest rijkdom en macht uitstralen. Filips van den Elzas wilde in die tijd laten zien wie de baas was. Later nam de Raad van Vlaanderen plaats in de Gravensteen. Er kwamen rechtszalen, griffies en kerkers. In de ondergrondse ruimten werden verdachten vastgehouden. Velen van hen stierven daar vanwege de erbarmelijke omstandigheden. Ook werden verdachten gefolterd om te bekennen. Ontspannen was uitgesloten. In de Gravensteen krijg je wat meer te zien en te weten over de foltertechnieken van vroeger. De klim naar een van de torens is de moeite waard. Je hebt vanaf daar een schitterend uitzicht over de stad.
Gentse neuzen
We hebben het hier niet over de neuzen van de Gentenaren, maar over een snoepje. Het bekendste snoepje van Gent! De Gentse neuzen zijn hard van buiten en zacht van binnen. Ze zijn meestal kegelvormig en hebben een paarse kleur. Een Gentse neus wordt ook wel een cuberdon genoemd. De neuzen worden in België gemaakt en hebben maar een beperkte houdbaarheid, waarna de binnenkant begint te versuikeren. Daarom wordt het snoepje niet geëxporteerd en is hij dus vrijwel alleen in België te koop.
Voetjes van de vloer in Gent
Gent is bij uitstek een stad waar je prima op stap kan. Het barst er van de gezellige kroegjes en swingende danscafé's. Rondom de verschillende pleinen zitten er voor ieder wat wils, jong en oud, bruin café of harde house. Zeker in de wijken Patershol en de Vrijdagmarkt is er altijd wel iets te doen. Danscafé Charlatan vond ik een gezellige kroeg, die groter is dan je denkt, en waar er verschillende zaaltjes zijn met verschillende muziek.
Biertjes drinken in Gent
Natuurlijk zijn er vele plekken in Gent waar je kan genieten van een heerlijke Belgisch biertje, maar bij Het Waterhuis aan de Bierkant hebben ze wel heel veel keuze. Het is maar een piepklein kroegje waar het plezier met de benen buiten hangt. Hier kan je een bierproeverij doen, verschillende kleine biertjes bestellen en proeven maar. Vanuit het café heb je uitzicht op de grachten. In het bijbehorende en naastgelegen 't Dreupelkot is het jenever die op het menu staat.
Bier in ruil voor je schoen
Een biertje drinken was nog nooit zo'n uitdaging. Bij de Dulle Griet kan je bier drinken uit de speciale Max glazen, maar niet zomaar! Omdat de Max bierglazen heel bijzonder en kostbaar zijn, moet je een soort van borg betalen. Je schoen! In ruil voor een Max biertje moet je één schoen inleveren. Deze schoen wordt in een mandje gestopt en boven de bar gehesen. Het drinken uit dit glas is ook een uitdaging op zich. Pas op voor 'de grote golf'. Heb je het glas keurig leeg gedronken, dan krijg je je schoen weer terug. Kom langs bij de Dulle Griet, een ware belevenis.
Eten & borrelen in Gent
Onbijtje bezorgen
Het is populair om voor je stedentrip een kamer te huren via Airbnb of een appartement. Met veel zorg zoek je naar een huisje dat er leuk en trendy uitziet. Vervolgens sta je 's ochtends op en ga je zo snel mogelijk de stad weer in. Om te ontbijten bijvoorbeeld. Hartstikke zonde, want je hebt juist zo'n leuk huisje geboekt. Daarom heb ik dé ontbijttip voor je. Jimelly's bezorgt de meest smakelijk ontbijtjes aan de deur. Zo hoef je zelf geen boodschappen te doen of op zoek te gaan naar een supermarkt, maar krijg je een vers ontbijtje aan huis.
Wat te doen in Gent
- Maak een rondvaart door de Gentse binnenwateren en aanschouw de Gras- en Korenlei vanaf het water.
- Lekker eten en tafelen doe je bij Mosquito Coast waar van elke wereldstreek een gerecht op de kaart te vinden is.
- Wandel de spannende speurtocht 'moord met een geurtje'. Deze kan je voor vijf euro afhalen bij de VVV Gent. Er zijn nog andere leuke wandel- en speurtochten zoals de wandeling 'Op zoek naar het Gestolen Lamgods'.
- Lekker ontbijten of snoepen van een zelfgemaakt taartje of feestelijke cupcake doe je bij Julie's House.
- Een echte aanrader is Gent te bezoeken tijdens de Gentse Feesten. De binnenstad verandert in een groot festivalterrein, met leuke optredens, theater, muziek, dans en vooral veel borrelen en gezelligheid. De Gentse Feesten vinden ieder jaar plaats in de maand juli. De officiële opening vindt plaats de zaterdag voor de derde zondag.
- Struin rond over één van de vele marktjes die Gent elke week te bieden heeft. Zeker de vintagemarkten en rommelmarkten zijn elk weekend wel ergens in Gent te vinden.
- Proef lokale gerechtjes en specialiteiten in de Vleesmarkt.
- Bezoek het playmobielachtige kasteel Gravensteen welke middenin het stadscentrum gebouwd is. Niet alleen was het een kasteel, het is ook een gevangenis geweest waar ontrouwelingen gemarteld werden. Het kasteel biedt een mooi uitzicht over de stad.
Praktische info
- Gent ligt op zo'n 2 uur rijden vanaf Utrecht (188 km). Met de trein ben je binnen 2,5 uur in hartje Gent.
- Vanuit Gent kun je ook prima Antwerpen of Brugge bezoeken (of andersom uiteraard).
- Het centrum van Gent is niet zozeer klein, maar alle leuke pleintjes en bezienswaardigheden bevinden zich wel op loopafstand van elkaar. De auto kun je dan ook gerust parkeren in een van de parkeergarage vanaf 10 euro per dag.