Skip to main content

Limburgse gastvrijheid

Waar een klein stadje groots in kan zijn! Sittard is één van de oudste steden van Nederland en het historische hart van de stad is nog volop levend. De oude stadswallen zijn nog voor 3/4 intact en daarbinnen bruist het van de gezelligheid. Rond de markt zijn tal van restaurants en terrassen. Er zijn zo wat meer kroegen dan inwoners (oké, beetje overdreven, maar je snapt het idee). De Limburgse gastvrijheid zingt hier door de kronkelende straatjes. Een klein charmant stadje, alles bewandel je te voet en heb je de binnenstad gezien, dan wacht de groene glooiende omgeving op je! 

Hotspots Marktplein Sittard 16

Wandeling historisch Sittard Zuid Limburg 3

DCIM110MEDIADJI_0310.JPG

Savoir Vivre in Sittard

De Limburgers zijn er maar wat trots op; 'hun Zitterd'. En na mijn weekendje Sittard, snap ik dat ook wel. Het is een beetje Nederland, maar ook Duits en Belgisch. Een mengelmoes van culturen maakt deze stad een stad apart. Zo is Sittard na een Spaanse, Oostenrijkse, Franse, Belgische en Duitse periode pas sinds 1867 officieel Nederlands. En dat is niet zo gek lang als je bedenkt dat de geschiedenis van deze plek tot 7000 jaar terug gaat in de tijd! Het is een van de oudste aantoonbare bewoonde gebieden van Nederland. Terwijl ik geniet van een Limburgse vlaai op het Marktplein en om me heen kijk, voelt het een klein beetje alsof in het buitenland ben beland. Historische panden en een oud vakwerkhuis sieren de Markt. Rond me heen zingt een taal die ik wel ken, maar toch ook niet. De Sittardse terrassen zitten bomvol, tot in de late uurtjes. De stad is dan wel klein, maar hij leeft en bruist. De Limburgers noemen dit ook wel 'savoir vivre', de levenskunst van ontspannen en samen zijn met anderen. Een mooie term die zeker past bij deze stad. Echt even weg in eigen land. 

Historisch de Gats Sittard 1

Stadswandelingen

Hét beginpunt voor je tripje Sittard is het kantoor van Visit Zuid-Limburg (voorheen VVV). Dit informatiepunt, dat begint in het monumentale Kritzraedthuis, is niet zomaar een informatiepunt maar een "Visit Zuid-Limburg Exprerience". Op een interactieve manier kan je hier de stad en de streek al wat beter leren kennen. Bovendien kan je hier een van de vele wandelingen of fietstochten kopen (over de leuke Amusetocht vertel ik later meer!). Wij gaan aan de wandel met Frans. En Frans kent de stad én de geheime plekjes van de stad. Wij gaan voor de historische wandeling, want 'oude meuk', wij zijn er dol op. Genoeg voor zo'n 1,5 uur rondstruinen. Frans neemt ons mee over de Middeleeuwse stadswallen, naar de prachtig groene Ursulinentuin bij het klooster, via de Markt naar de kerken... De Ursulinentuin vond ik één van de mooiste plekjes van de stad. In deze prachtige tuin kan je neerstrijken op het terras van Volte (leuk plekje!)

Frans kent de geschiedenis van de stad als geen ander en kent ook de sterke verhalen van de stad. En Frans heeft de sleutel van het Mariapark, een plek die normaal gesproken niet zonder meer toegankelijk is voor het publiek. Kijk, dat is nog eens een stad ontdekken. De historische wandeling is zo'n 3 kilometer lang. Voordeel van een kleine stad; daarna heb je nog tijd genoeg voor allerlei andere leuke activiteiten in Sittard. 

Sittard nachtje weg Zuid Limburg

Route vol Verwondering 

Deze 'Sterke Verhalen Route' is een audiotour voor op de fiets! De Route vol Verwondering voert niet alleen door Sittard, maar ook door omliggende dorpjes. Een grappige en ook leuke manier om deze streek te verkennen. Onze gids Frans heeft ons alles verteld over de wonderlijke verhalen die zich in Sittard hebben afgespeeld. Zo wordt Sittard in 1938 wereldnieuws door de ontsnapte Asor de Leeuw. De leeuw liep een bomvolle kerk binnen, tot grote angst van alle aanwezigen, en poepte voor het altaar. Of het verhaal van de Zuster met de Naald...  Bekijk alle verwonderlocaties middels een 360 gradentour vol video’s en verhalen zelf vanuit je luie stoel.

Wandeling historisch Sittard Zuid Limburg 10

Hotel De Limbourg Sittard 16

Bezienswaardigheden Sittard

  • Het gezellige Marktplein natuurlijk! Met aan het plein een Vakwerkhuis uit 1535.
  • De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart ook wel 'de Tegeltjeskerk' genoemd (en je ziet binnen wel waarom).
  • De Grote Kerk / St. Petruskerk, met zijn 80 meter hoge toren 
  • De Sint-Michielskerk of Paterskerk aan het marktplein
  • De Ursulinentuin met hotspot Volte. 
  • Het Gruizenkerkje, nu een stijlvol restaurant G7
  • In diezelfde straat vind je ook een Vakwerkhuis uit 1593.
  • Maar het oudste pand van Sittard staat op de Markt en stamt uit 1535. Dit zijn één van de weinige vakwerkhuizen uit deze periode die nog bestaan. Het Vakwerkhuis op de Markt is nu Tapperie de Gats (ook leuk!). Het is een oud bruin café met meer dan 60 bieren op de kaart. 
  • Wijngaard Fort Sanderbout, waar de druiven groeien aan de voet van Fort Sanderbout. Je kan er ook terecht voor wijnproeverijtjes (wel even reserveren). 
  • Kunstliefhebbers kunnen terecht bij museum Het Nieuwe Domein, het museum voor hedendaagse kunst. Maar ook erfgoedliefhebbers kunnen naar het museum. Op de locatie in het stadscentrum staat het erfgoed meer centraal.  

DCIM110MEDIADJI_0362.JPG

Groene stad en groene omgeving

In én rondom de stad is er volop groen! In de stad zelf is het heerlijk rondstruinen over de stadswal of door de Ursulinentuin. De stad heeft ook '24 geheime tuinen'. Al wandelend over de stadswallen kom je veel van deze groene plekjes al tegen. Maar wat ons vooral opviel; twee keer trappen en je staat in de Limburgse natuur. De omgeving van Sittard is groen en glooiend. Ingeklemd tussen België en Duitsland doorkruis je met gemak op één dag drie landen. Je wist misschien al dat Zuid-Limburg echt rijk is aan groen en natuur. Vlakbij Sittard vind je het RivierPark Maasvallei ; een kronkelend waterlandschap. De Maas heeft hier weer de ruimte gekregen, de uiterwaarden hebben hun vrijheid terug. Er is hier jarenlang met grindwinning gewerkt aan het herstel van de natuur van de Maas. De rivier kan hier weer stromen en overstromen. In het RivierPark Maasvallei vind je de gallowayrunderen en konikpaarden die het gras laag houden. En met een beetje geluk kom je zelfs de bever tegen in dit gebied. Wat het RivierPark Maasvallei ook bijzonder maakt is haar bloemenparadijs. Door de aanvoer van kalkrijk grind en zaden uit het zaden, vind je hier bloemen en planten terug die je bijna nergens anders terugvindt. Op dit bloemenparadijs komen dan weer bijzondere diertjes af; zoals de zeldzame knautiabij en de parelmoervlinder. 

Drie Landen Amuse fietstour Sittard 4

Drielanden Amuse Tocht 

In één dag van Nederland naar België naar Duitsland, hoe leuk is dat? Dat kan met de Drielanden Amuse Tocht die start en eindigt in Sittard. We stappen 's ochtends vroeg op onze e-bikes en volgen de fietsknooppunten de stad uit. Met een paar goeie trappen komen we al aan bij ons eerste stop (en meteen één van de leukste!): Kasteel Limbricht. In het kleine dorpje Limbricht staat die eeuwenoude kasteel waar je nu kan borrelen, eten en overnachten. Een prachtige plek met een gezellige binnentuin. Daar nuttigen we onze eerste amuse en laten onze kaarten voor de eerste keer afstempelen. 

Op naar de volgende stop. We fietsen door naar een pondje dat ons niet alleen naar de overkant van de Maas gaat brengen, maar meteen ook naar België. De Maas is hier de grens tussen Nederland en België. De fietspondjes zijn overigens gratis. Ook staan we meteen in Natuurgebied Negenoord. Het is hier heerlijk fietsen (en ja, we hebben zo'n mazzel dat het weer mee zit). We zoeven over de kronkelende dijkpaadjes en zien de Konikpaarden en Galloway runderen grazen. We maken een korte stop voor een koude Belgische amuse en gaan door naar het volgende pondje. 

Via Sittard fietsen we door naar Duitsland. We slaan de amuse in het centrum van Sittard even over en besluiten hier te gaan eindigen. Dus trappen we verder tot we weer de grens over zijn. Ditmaal de Duitse grens. Het landschap is hier glooiend en we fietsen door de schaduw van de bomen van het Tüdderner Fenn. Een enorm natuurgebied dat bestaat uit bos van loof- en naaldbomen en vijvers. De kikkers horen we kwaken! Hier in Duitsland stoppen we bij Eisparadies Penners en dat is een waar paradijs! Echt de moeite voor een stop waard (ook als je niet deze fietstocht maakt!). Het ijs is heerlijk, rijkelijk versierd en de porties zijn echt Duits (a.k.a. enorm groot). Met tegenzin laten we ons kaartje hier afstempelen ;) om weer verder te fietsen. Terug naar de stad. 

Terug in Sittard stappen we weer of bij ons hotel; De Limbourg. En dat is ook de laatste stop voor een laatste amuse. Het blijkt een uitstekende keuze te zijn geweest om hier te eindigen. We ploffen op het terras en krijgen onze laatste amuse; een frites met met ‘zoervleisj’ (stoofvlees). Hmmm. Op en top Limburgs genieten. 

Hotel De Limbourg Sittard 4

Overnachten in Sittard 

Waar kan je beter blijven slapen dan in het hart van de stad. Dé plek waar het allemaal te doen is? Dan moet je bij Hotel De Limbourg zijn. Hotel De Limbourg gaat jaren terug. Het werd al in 1688 opgericht en in 2015 gerenoveerd. 

Wij verblijven in het appartement, helemaal in de nok van het hotel. Dit kan je geen 'hotelkamer' noemen, maar is een complete woning met twee verdiepingen, een keuken, volledige zithoek en aparte slaapkamer met badkamer. We hadden de halve familie kunnen meenemen, zo groot! De oude houten balken in het plafond verraden de leeftijd van dit hotel, prachtig, maar de inrichting is modern. Grootste troef van deze kamer is natuurlijk het uitzicht. We nemen even de tijd om 'mensen te kijken'. We openen het raam en kijken naar op de vele terrassen op de Markt. Ook 's avonds, als de zon al onder is, bruist het hier nog. We sluiten onze ramen en vallen met het geroezemoes van gezelligheid in slaap. 

Bekijk hier meer foto's en meer info over Hotel De Limbourg.

Hotel De Limbourg Sittard 14

Hotspots Sittard 

"Ooit had Sittard voor elke 55 inwoners 1 kroeg" en dat geeft wel aan hoe belangrijk hier het gezellig leven is. Borrelen, lekker eten en proosten op het terras horen echt bij Sittard. Voor een kleine stad heeft Sittard onwijs voor kroegjes en terrassen. Kijk alleen al naar het marktplein! Hier is tot in de late uurtjes gezellig. 

Brasserie Leven Sittard 9

Brasserie Leven

Voor een heerlijke 'huiskamer' lunch strijk je neer bij Brasserie Leven. Ga zitten in één van de huiskamers van dit huis of strijk neer in de zonnige stadstuin. Brasserie Leven bevindt zich in een charmant pand in de winkelstraten van Sittard. Het Rijksmonument is omgetoverd tot een huiselijke brasserie waar je terecht kan voor een heerlijk ontbijt tot een cocktail met borrelhapjes. Wij gaan voor smakelijke lunch waarbij het brood rijkelijk wordt belegd... (lees meer, klik op de blogs hierboven)

Hotspots Marktplein Sittard 1

Gastrobar 1677 

Ienemienemutten; het is moeilijk kiezen waar we naartoe gaan voor het diner. Juist als de keuze reuze is, is het soms moeilijk kiezen (vind ik dan). We wandelen even binnen bij Olijf (tjonge, dat ziet er ook leuk uit zeg!), maar deze is al helemaal vol. Restaurant G7 en restaurant Georges zouden ons zeker ook bekoren! Toprestaurants met goede recensies. Maar we willen ons begeven in het bruisende hart van de stad en ons omringen met de andere zonaanbieders op het terras. We ploffen neer bij Gastrobar 1677 op de Markt en dat blijkt een hele goede keuze... (lees meer, klik op de blogs hierboven)

Hotspots Marktplein Sittard 9

Andere hotspots in town 

Tja, je komt altijd tijd te kort. Deze hotspots stonden wel op ons lijstje maar we zijn er niet aan toegekomen hier iets te eten of drinken... 

  • Bistrot Volte (vooral vanwege de liggen; verscholen in een oase van rust in de Ursulinentuin) 
  • Restaurant G7 (het beste scorende restaurant van Sittard) 
  • Olijf Mediterraanse Gastrobar (hip tentje én heerlijk eten) 
  • Restaurant George's (hoort bij hotel Merici, interieur is prachtig) 
  • Ich & Dich (gezellig tentje op de Markt, van noodles tot burgers) 
  • Kasteel Limbricht (oké, beetje valsspelen, want ligt net buiten Sittard, maar wauw wat is het hier mooi)

DCIM110MEDIADJI_0354.JPG

Evenementen in Sittard

Hoewel er altijd wel iets te beleven, is in de stad, zijn er een aantal grootse evenementen die Sittard helemaal 'op zijn kop zetten'. Het eerste evenement wist je vast al: Carnaval natuurlijk! Tijdens Carnaval staat de hele stad op zijn kop. Carnaval wordt afgetrapt met het 'Auw Wieverbal' op donderdagavond en afgesloten met het 'Kènjer Carneval' en 'Appelsienesjmiete' op carnavalsdinsdag.  

En dan is er nog het jaarlijkse Oktoberfeest! Het Oktoberfeest in Sittard behoort tot de top 10 van beste Oktoberfeesten ter wereld! Say what? Nooit geweten. Zes dagen lang vloeit er bier door de straten. Nou ja, de giga feesttenten wel te verstaan. Direct buiten de stadswallen is er een enorm feestterrein waar  je je in het Duitse Beieren waant. Vrouwen in dirndl en mannen in lederhosen hossen met grote bierpullen op de Schlagermuziek. Maar er zijn ook discoavonden en 90's party. Meer dan 200.000 bezoekers komen op deze Oktoberfeesten af. En toen ik dit hoorde, was ik om. Meteen kaartjes gekocht. In oktober ga ik met vriendinnen terug om dit in levende lijve te ervaren (later hierover dus meer). 

Wandeling historisch Sittard Zuid Limburg 25

Wandeling historisch Sittard Zuid Limburg 37

Overnachten in Sittard

Auteur: Daisy Wubbels

Geschreven door Daisy

Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
Hoi, ik ben Daisy! Ik heb áltijd reiskriebels, altijd. Soetkees is mijn koffer gevuld met ideeën voor tripjes in binnen- en buitenland. Een uit de hand gelopen passie, want hiernaast heb ik ook nog een ‘gewone’ baan. Reizen doe ik in mijn vrije dagen. En zo ontdek ik de wereld plekje voor plekje. Gewapend met camera en drone verzamel ik al ruim 10 jaar de beste reistips voor op mijn blog. Ik tip je graag de leukste adresjes, reis je mee?