Rijke geschiedenis
Even een klein geschiedenislesje over Grave, want als je weet hoe ontzettend oud deze stad is en hoeveel deze stad al heeft beleefd, wordt een rondwandeling nóg interessanter. De stad Grave ontstaat na een moord... Floris de Zwarte wordt in 1133 door Herman en Godfried van Kuyc vermoord en werden de heren van Kuyc verbannen. Er werd als reactie op de moord zwaar geplunderd en gemoord in 'Het Land van Cuijk'. Rond 1137 keren de heren terug uit hun verbanning en besluit Herman het kasteel weer op te bouwen (op een andere de linker Maasoever). Rondom deze nieuwe burcht ontstond een nederzetting, die Grave ging heten. En voilá. Nu weet je dat Grave dus al eeuwenoud is en een kasteel heeft gehad (deze staat er helaas niet meer). Maar het verhaal van Grave begint hier...
Meest belegerde vestingstad
Grave is de meest belegerde vestingstad van Nederland. Er zijn in en rondom Grave vele veldslagen gevoerd. Hoe Grave zich verweerden tegen de vijandelijke legers is nog steeds goed te zien, zoals het Defensiekanaal "Paal-Raamstelling". Er werden kazematten, mijnenvelden en prikkeldraadversperringen aangebracht vanaf het riviertje de Raam in Grave tot helemaal aan de Belgische grens bij Weert. De Peel-Raamstelling is ook opgenomen op de Rijksmonumentenlijst. In de Gemeente Grave zijn nog 19 van de oorspronkelijk 26 kazematten aanwezig. Ondanks al die veldslagen en oorlogen heeft Grave overigens zijn authentieke, historische centrum weten te behouden!
Operation Market Garden
Een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog vond ook plaats bij de brug van Grave. Op 17 september 1944 werd de brug bij Grave van beide zijden benaderd door parachutisten. Door vlak bij de zuidelijke oprit te landen, werd de bezetter verrast en konden de geallieerde manschappen razendsnel de oprit in bezit krijgen. Daarna werd ook de noordelijke oprit veroverd en kon worden gemeld dat ‘brug 11’ was overmeesterd. Tegen de avond bereikten de geallieerden de stad Grave. De kazematten bij Grave zijn op vaste dagen (als de vlag wappert) nog steeds te bezoeken. Indrukwekkend om eens een kijkje te nemen in één van die bunkers.
De Hampoort | Stadsmuseum
Nog verder terug in de tijd gaat de ruim 300 jaar oude Hampoort van Grave. Wanneer je een bezoekje brengt aan de stad, wandel dan zeker eens naar de rand van de stad waar de Hampoort te vinden is. De Hampoort is nog steeds zoals hij eind 17e eeuw gebouwd is en de enige nog overgebleven vestingwerk van de stad. De Hampoort was een toegangspoort van de stad. Tegenwoordig zit in De Hampoort het Stadsmuseum Grave gevestigd.
Stad omgeven door natuur
Maar nu genoeg over vroeg, hoor ik je zeggen. Even terug naar het hier en nu. Want Grave heeft nog veel meer in huis dan enkel alleen geschiedenis. Behalve het stadje zelf (wonderschoon, echt waar) is Grave ook omringd door veel natuurgroen. De stad ligt natuurlijk aan de kronkelende Maas. Strijk neer op het terras van de Maaspoort en kijk uit op de Maas en de langsvarende boten. Vanaf hier zie je de uiterwaarden van Nederasselt. Bovendien stroomt er door Grave een klein schattig riviertje 'de Raam' waarop je kan kanoën (startpunt vanaf het Graafse park).
Natuurgebied De Maashorst
Natuurgebied De Maashorst is 'het Oergebied van Brabant' Het is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Noord-Brabant. Een aaneenschakeling van bossen, heidevelden, stuifduinen en vennen. Zelf kom ik regelmatig in de Herperduin, waar je heerlijk door de bossen en duinen kan wandelen en waar een waanzinnig gaaf speeltoestel in de vorm van een das staat. Vlakbij 'de das' kan je een pannenkoekje eten bij Pan & Zo. Echt een heerlijk plekje. Maar nóg liever kom ik bij De Boshut van Camping Hartje Groen. Retro parasolletjes, berenvellen bij het vuur, echt een plek uit duizenden. Bij de Boshut begint ook het Docus de Das avonturenpad voor kinderen, ook heel leuk.
Wildlife spotten in Keent
Tussen Ravestein en Grave aan de Maas, ligt een bijzonder natuurgebied genaamd Keent. Door het meanderen van de Maas is dit gebied een waterrijke 'eiland' met moeras, ooibossen en open graslanden. Het natuurgebied wordt ook wel de kraamkamer van de Tauros genoemd. Maar je kan er nog veel meer 'wildlife' tegenkomen zoals Exmoorpony's, Schotse Hooglanders, de uit Spanje afkomstige Tudanca- en Sayaguesa-runderen en de Maremmanas uit Italië (ze zien er lief uit, maar het blijven dieren die onverwachts kunnen reageren. Houd daarom minstens 50 meter afstand, dan laten ze jou ook met rust). Ook met kids is het super tof om 'de wildernis' van Keent te ontdekken. Met de Vossenstreken-route leer je de natuur hier nog beter kennen. Ga mee op pad, of beter gezegd van het pad af, en wordt een stoere struiner!
Landgoed Tongelaar
In het plaatsje Mill (vlakbij Grave) ligt op het Landgoed Tongelaar. Centraal op dit landgoed ligt het kasteel, omringd door boerderijen in het groen. Het is er bijna on-Nederlands rustig en stil en mooi. Je waant je er zo op het Franse platteland. ‘Tongelaar’ betekent een open plek (in oerbos gekapt) op een ‘tong’ (landverhoging). Rond het kasteel ligt een aantal historische boerderijen: o.a. de Benedenhof, de Doelen, de Ooievaar en het bakhuisje. Allemaal monumentale bouwwerken. Dit is ook het favoriete leefgebied geworden van de das! De das heer er zijn burcht en scharrelt hier in de vochtige graslanden. Kan jij de sporen van de das ontdekken? Of ga jij op zoek naar de schat van Tongelaar? Er is namelijk een mysterieus en hardnekkig geloof in een verborgen schat op Tongelaar, vermoedelijk in de toren.. Ook met kinderen is er weer een super leuke Vossenstreken-route die je hier kan lopen.
Eten & drinken in Grave
Op één van de mooiste plekken in Grave, in het oude Arsenaal, zijn Restaurant Ovum en het Nidum Boetiekhotel gevestigd. Restaurant Ovum serveert heerlijke lunchgerechten, een culinair diner of een mooie cocktail met barbites. Dit prachtige restaurant is opgenomen in de Lekker 500 en de gids van Gault&Millau. Zeker met mooi weer, kan je hier heerlijk vertoeven in de binnentuin van het monumentale Arsenaal. Een prachtplek.
Ook op zo'n mooie plek, maar dan weer anders, is Restaurant Colori. Ook in het centrum van Grave maar dan met uitzicht op de Maas en de Maaspoort. Al bijna 20 jaar een begrip in het bourgondische Grave. Bij een stadje dat zo kleurrijk is, hoort natuurlijk een kleurrijk restaurant!
Minder culinair, maar minstens zo smakelijk zijn de pannenkoeken van Den Tol. Maar dan wel in een sfeervol interieur, geen doorsnee pannenkoekenrestaurant. Bovendien kan je hier specialiteiten-pannenkoeken bestellen die echt lekker zijn zeg! Mijn persoonlijke favoriet; de Kip Cajun Pannenkoek.
Voor een lekkere lunch ga je naar Moeders. Moeders is de plek waar ook de locals graag 'thuis'komen. In een fijne sfeer proeven van heerlijke lunchgerechten.
Voor de volgende twee adresjes heb je de auto nodig. Deze liggen in het natuurgebied De Maashort in Schaijk (ongeveer 10 autominuutjes van Grave af). Mijn lievelingsplek in het bos is toch echt wel De Boshut, op camping Hartje Groen. Wat een idyllisch plekje is dit zeg. In de zomermaanden wapperen de retro parasolletjes onder de bomen en in de wintermaanden zit je hier op een schapenvelletje bij het kampvuur. Deze hotspot in het bos is absoluut een topper. Bovendien begint hier het avonturenpad voor kinderen van Docus de Das.
Vlakbij De Boshut (er is een leuke kinder-wandeling tussen deze twee locaties) bevindt zich een ander favorietje; Familierestaurant Charlie. De naam zegt het al, dit is een plek voor kinderen. Buiten is er een spraypark voor uren waterpret, een springkussen en een gloednieuwe buitenspeeltuin met een waterpomp en een kronkelend slootje (zo leuk!). Is het slecht weer, dan vermaken de kids zich uitstekend in de speelboom. Echt een fijn plekje voor gezinnen.
Overnachten in Grave
Grave is een klein, charmant stadje en het stikt er niet van de hotels (maar goed ook). Beste en meest luxe overnachtingsmogelijkheid in town is dan ook het prachtige Nidum Boetiekhotel. Nidum Boetiekhotel biedt je een de mogelijkheid om te overnachten in een monument. Het hotel telt maar zes kamers. Deze zijn ingericht door verschillende vooraanstaande Nederlandse interieurontwerpers ingericht en hebben elk hun eigen uitstraling.
Vlakbij Grave kan je overnachten op de glamping Hartje Groen. Op deze camping staan behalve kampeerplekken, ook ingerichte glampingtenten offff (en deze is wel héél bijzonder) Huisje Anna!
Ballonfestival in Grave
Waar een klein stadje groots in kan zijn. En dat is Grave toch wel met een aantal leuke evenementen. Eentje die je zeker eens in je agenda moet zetten is het Ballonfestival. Elk tweede weekend van augustus, als het weer mee zit, dan is het twee dagen achter elkaar een feestje in de lucht. Op vrijdag- en zaterdagavond stijgen er in Grave tientallen luchtballonnen op. Ook is er een feestterrein waar van alles te zien en te beleven is, voor jong en oud. Zelf kijken we elk jaar naar de ballonnen vanaf de overkant van de Maas, aan de kant van Nederasselt. Daar is het lekker rustig en kan je in de uiterwaarden op een picknickkleedje alles net zo goed zien. Hou de agenda van Ballonfestival Grave in de gaten voor de nieuwste data.