Skip to main content

Online visum regelen

  • Geschreven op 18 april 2024

Online een visum regelen

De vakantie staat voor de deur! Alles is tot in de puntjes geregeld: vliegtickets, accommodatie, uitstapjes. Maar heb je ook aan het visum gedacht? Voor de meeste landen binnen Europa is het überhaupt geen dingetje om de grens over te komen. Een snelle check van het paspoort of de identiteitskaart is voldoende, maar voor veel verre bestemmingen moet je van tevoren al over een visum of een ander reisdocument beschikken. En dit wordt wel eens over het hoofd gezien. Gelukkig kun je tegenwoordig in veel gevallen het visum in een mum van tijd online regelen.

Hier volgen enkele belangrijke tips:

Waar moet je op letten bij een online visumaanvraag?

Wat je nodig hebt voor een online visumaanvraag verschilt van bestemming tot bestemming. In elk geval moet je bijna altijd enkele paspoortgegevens invullen. Het gaat hierbij meestal om het documentnummer (het rijtje van getallen en cijfers rechtsboven), de geboortedatum, de verloopdatum van het paspoort en uiteraard de voor- en achternamen. Het is van groot belang dat deze informatie goed ingevuld wordt. Gebeurt dit niet, kan het goed zijn dat je wel een geldig visum ontvangt, maar dat de immigratiedienst er aan de grens pas achter komt dat het om een visum met onjuiste gegevens gaat. Om zulke taferelen te voorkomen, kun je een visumaanvraag doen via een professioneel visumbureau. Visumbuitenland, het grootste online visumbureau van Nederland, voert altijd een extra handmatige check uit bij visumaanvragen. Hierdoor is de kans op afkeuring minimaal.

Extra informatie aanleveren

Meestal zijn alleen de paspoortgegevens niet voldoende. Je moet vaak ook al informatie over je reisplannen bij de hand hebben tijdens de visumaanvraag. Bijvoorbeeld informatie over de aankomst- en vertrekdata, de eerste aankomstlocatie in de bestemming en het adres van het hotel of de andere verblijfplaats waar u gaat overnachten. De immigratiedienst van sommige landen wil nog specifiekere informatie weten. Zo moet je bij een visumaanvraag voor India en Vietnam al precies weten vanaf welke luchthaven je in het land aankomt en weer vertrekt. Verder vraagt de Indiase immigratiedienst altijd een hele waslijst aan persoonlijke informatie. Denk hierbij aan informatie over je werkgever, je opleidingsniveau en je religie. Er wordt zelfs naar gegevens over je ouders gevraagd!

Documenten uploaden

Bij veel visumaanvragen is het nodig enkele documenten aan te leveren. Zo moet je voor de ESTA-aanvraag voor Amerika een scan van je paspoort uploaden, moet je bij een visumaanvraag voor India naast een paspoortscan ook een paspoortfoto aan je aanvraag toevoegen en hoef je bij een visumaanvraag voor Nieuw-Zeeland enkel en alleen een duidelijke paspoortfoto aan te leveren. Voor veel mensen is het een hele uitdaging deze documenten correct aan te leveren. Als je je aanvraag echter bij Visumbuitenland doet, worden de scans handmatig gecontroleerd en waar nodig bijgesneden. Op deze manier kan alles snel en soepel naar de immigratiedienst worden doorgestuurd.

Verwerking van de visumaanvraag

Zodra alle informatie is aangeleverd, de documenten zijn geüpload en er is betaald, kan de visumaanvraag worden doorgestuurd naar de immigratiedienst. Vervolgens moet je wachten tot de aanvraag is gekeurd. Bij aanvragen voor het ESTA voor Amerika, het ETA voor Canada en het visum voor Sri Lanka gaat dit doorgaans erg snel. Meestal hoor je binnen 24 uur al of je visum is goedgekeurd. De immigratiedienst van andere landen werkt ietsjes langzamer. Heb je een visum voor Vietnam aangevraagd? Dan kan het soms wel tot een week duren voordat je iets hoort. Het kan verder voorkomen dat je visumaanvraag langer in behandeling is dan gebruikelijk. De immigratiedienst van veel landen voert namelijk regelmatig steekproefcontroles uit. Dat wil zeggen dat een visumaanvraag voor langere tijd onder de loep wordt genomen. Erg vervelend, maar weinig aan te doen. Om er zeker van te zijn dat je je visum op tijd ontvangt, wordt altijd aangeraden de aanvraag zo vroeg mogelijk te doen, om zo problemen voor aanvang van je reis te voorkomen. 

(bron foto's: Pexels.com en Flickr)

*Dit artikel is een advertorial

Dit is ook iets voor jou

Auteur: Daisy Wubbels

Geschreven door Daisy

Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
Hoi, ik ben Daisy! Ik heb áltijd reiskriebels, altijd. Soetkees is mijn koffer gevuld met ideeën voor tripjes in binnen- en buitenland. Een uit de hand gelopen passie, want hiernaast heb ik ook nog een ‘gewone’ baan. Reizen doe ik in mijn vrije dagen. En zo ontdek ik de wereld plekje voor plekje. Gewapend met camera en drone verzamel ik al ruim 10 jaar de beste reistips voor op mijn blog. Ik tip je graag de leukste adresjes, reis je mee?