In het kort
Charmante houten bungalow
Op Landal Mooi Zutendaal zijn er zo'n beetje 'drie smaken'; er zijn houten chalets (formaatje stacaravan) onder de bomen, er zijn de charmante houten bungalows aan de rand van het bos en er zijn de super-de-luxe wellnessvilla's met buitenbubbelbad ontworpen door Jan des Bouvrie. Wij verblijven in de charmante bungalow die van alle comfort zijn voorzien met een volledig uitgeruste keuken, gezellig zithoek met open haard, een sauna en een drietal slaapkamers en badkamer boven. We hebben geluk, want het weer zit mee, dus we zijn meer buiten dan binnen. We maken de openslaande deuren naar het terras open en klappen de parasol uit. Daar genieten we van de natuur om ons heen. We horen helemaal niets, behalve het geruis van de boomtoppen, vogeltjes en zien we zelfs een eekhoorntje rennen.
Hoewel het vakantiehuisje een volledig uitgeruste keuken heeft, schuiven we lekker aan bij Grand Café Narvik, het restaurant van het park. Buiten op het terras, onder de parasol, genieten we van een Belgisch biertje. Morris speelt ondertussen in de speeltuin tot het eten wordt geserveerd. Daar smullen we van een heerlijk rundvleespannetje (aanrader!) en proosten we op een geslaagde eerste dag.
In het huisje heeft Morris de eerste slaapkamerkeuze. Hij komt tot de ontdekking dat er op elke slaapkamer een andere bosdierenfoto hangt. Morris kiest de kamer met het vogeltje. Wij krijgen de 'egelkamer' toebedeeld en opa en oma de laatst overgebleven. De bedden zijn al opgemaakt (zo fijn!) en dus hoeven we hem alleen nog in te stoppen.
De volgende ochtend gaan de mannen eerst op avontuur in het bos, terwijl ik naar de Parkshop wandel voor het ontbijtpakket. En tjonge, met volle tassen kom ik terug naar het huisje. De vriendelijke medewerkers van de Parkshop besparen kosten noch moeite om er een lekker uitgebreid ontbijt van te maken. Buiten dekken we de tafel en op het terras, in het zonnetje, genieten we van een heerlijk ontbijt. Klaar voor de rest van de dag.
Indoor zwembad met vernieuwd spraypark
But first things first. Het zwembad uittesten natuurlijk! En je hebt er geen kind meer aan... Als er een zwembad op vakantie is, dan is de pret compleet. Een van de eerste dingen die we 's morgenvroeg horen "jongens, wie gaat er mee zwemmen?". En voor dag en dauw vertrekken we met ons handdoekje naar het zwembad. En ik snap het wel. Want het indoorzwembad van Landal Mooi Zutendaal is onlangs helemaal vernieuwd, met het coole spraypark als kers op de taart. Hier kunnen ook de allerkleinste genieten van het water, spetteren en van de glijbaan roetsjen. Op vrijdagavond vallen we 'met de neus in de boter' want dan is er disco-zwemmen. Yeah. We dansen in het water op het ritme van de muziek tot sluitingstijd. Behalve een groot bad tot 140 cm diep, is er ook een peuterbadje voor de allerkleinste.
Grand Café Narvik
Het zonnetje schijnt volop als wij op Landal Mooi Zutendaal zijn en dus zit het terras gezellig vol. Gelukkig vinden we nog een tafeltje waar we allervriendelijkst worden geholpen door de bediening. Grand Café Narvik is gelegen in het hart van het park. Tegenover het terras (net buiten het zicht) bevindt zich de buitenspeeltuin en boven het restaurant een indoor-speelparadijs. Terwijl Morris zich opperbest vermaakt in beide speeltuinen (van de een naar de ander en weer terug) bestellen wij wat lekkers van de kaart. Hoewel het uiterlijk van Grand Café Narvik wat passé oogt, zijn de gerechten bijzonder smaakvol. Met name het huisgemaakte stoofpotje met rund viel zo goed in de smaak dat we deze een dag later nog eens hebben besteld. De bediening is super vriendelijk en gastvrij. Op drukke dagen is het aan te raden om vooraf te reserveren.
Faciliteiten Landal Mooi Zutendaal
Natuurlijk werd de belangrijkste faciliteit a.k.a. het zwembad als eerste en als vaakste uitgetest ;) Maar er is meer; een speeltuin buiten, een indoor speeltuin en het hele jaar door een Fun & Entertainment programma met spelletjes en activiteiten. Ook kan je bij de receptie fietsen en skelters huren én (zo grappig) van die bestuurbare mini-Landrovers. Natuurlijk mag Bollo de Beer niet ontbreken aan dit lijstje 'kidsproof' faciliteiten. Bollo heeft bovendien een leuke speurtocht door het park uitgezet. Voor de oudere kinderen is het super leuk om Landal Adventure Game te downloaden. Dan ga je op een digitale speurtocht door het vakantiepark, moet je grondstoffen verzamelen en kan je zelf een digitale boomhut ontwerpen en bouwen.
In de Parkshop van het vakantiepark kan je kleine boodschappen doen én kan je elke ochtend verse broodjes afhalen. Naast de Parkshop zit een Snackbar waar je frites en pizza kan afhalen. Hier kan je ook buiten op het terras zitten onder de enorme bladeren van de boom.
Wat te doen in Zutendaal en omgeving
Heb je even? Eén van de 'unique selling points' van Landal Mooi Zutendaal is de prachtige omgeving waarin er zóveel te doen is. We wisten van tevoren al; we gaan tijd te kort komen. En dat was ook zo. We hadden een weekend de tijd en ons leuke-dingen-lijstje was lang niet afgewerkt. Ik zal je eerst vertellen over de activiteiten de wij hebben ondernomen (en wat we ervan vonden) en zal daarna opsommen welke leuke dingen je nog meer kan doen in de omgeving van Zutendaal.
Blotevoetenpad Lieteberg
Het Blotevoetenpad Lieteberg is het langste blotevoetenpad dat wij ooit gelopen hebben. Maar liefst 3 kilometer lang met trapjes, stenen, bruggetjes en modderpoelen. We hebben er 1,5 uur over gedaan en dan hebben we nog flink doorgelopen ook. We ploeteren ons een weg over takjes, steentjes en door de modder. Gelukkig is het al een tijdje droog, anders had onze kleding het misschien niet droog gehouden. Zelf vind ik het echt vreselijk; dat gevoel van modder dat tussen je tenen door glijdt. Maar ik zet me erover heen (tja, wat je niet voor je kind over hebt hè haha) en loop moedig mee door de diepe plassen. Zoonlief gaat voorop. Vol enthousiasme wijst hij ons de weg en roept al van ver welk obstakel er op ons wacht. "Een brug, er komt een brug aan", roept hij. We kunnen hem met moeite bijhouden. Zijn kleine voetjes en lichte lijf bewegen nog zo soepel over het parcours. Het pad kent behoorlijk wat hoogteverschil (leuk!) en brengt je over trappen en bruggen. We gaan zelfs een stukje onder de grond en zien 'een mol' en andere beestjes die van het donker houden. Het laatste stuk klauteren we door een stromende waterval omhoog. Daar wacht onze voeten een voetendouche. Een beetje moe maar meer dan voldaan eindigen we ons parcours. Echt een aanrader.
Behalve een blotevoetenpad is er in bezoekerscentrum Lieteberg ook een insectenmuseum Entomopolis. Hier leer je meer over insecten, een interactief museum over de kleine beestje in de natuur. Ook is er een Vlinderkoepel waar (en dat is bijzonder) enkel Europese vlindersoorten worden gehouden. Dat betekent ook dat in de winter geen vlinders te zien zijn, want dan houden ze hun winterslaap.
Cosmodrome Kattevennen
Bij Cosmodrome Kattevennen ga je op een kosmisch avontuur. In de expo 'De Oerknal' beleef je het absoluut begin van de kosmos en reis je van de oerknal tot het heden. We beginnen met 'de knal' en worden teruggeworpen in een tijd lang lang geleden. We leren van alles over het ontstaan van de aarde, over sterren en planeten en over de wereld van nu. Er zijn verschillende zalen en met een tablet gaan we op pad. We speuren naar fototoestel-icoontjes die we kunnen scannen met de tablet. Dan volgt er een vraag en proberen we natuurlijk alles goed te beantwoorden. Hier en daar zijn er voor kinderen interactieve spelletjes om meer over de planeten te weten te komen.
Absolute hoogtepunt vinden wij de 360 graden filmzaal! Wij kijken de 360° show 'Dinosaurs, a story of survival' (5+) en dat is echt een knaller. Ademloos ligt Morris in zijn bioscoopstoel en kijkt hij omhoog. Ander toppunt is de Sterrenwacht. Hier neem je plaats in de koepel, bij de gigantisch telescoop, en kijken we naar de zon (want het is overdag en de zon staat hoog aan de hemel) en leren we van alles over de zon en zonnevlekken en zonnestralen. Reuze interessant. Ook worden er super toffe activiteiten georganiseerd zoals "De Nacht van de Vallende Sterren", Astronautenkamp voor kinderen, fossielen workshop, Astronomische events en nog veel meer.
We beginnen en eindigen ons kosmische avontuur bij 'de Krater'. Het restaurant heeft een fijn terras met uitzicht op een grote speeltuin. Vanaf hier kan je ook vertrekken voor bijvoorbeeld een Dino-speurtocht of de Stokkemanroute (die leek ons ook erg leuk!).
Grotten van Kanne
Net als in Zuid Limburg, in Valkenburg en Maastricht, zijn er ook 'grotten' in Belgisch Limburg. Nou ja, grotten zijn het eigenlijk niet, maar groeven. Want deze ondergrondse gangen zijn door de mens gegraven. We maken ons op voor een avontuurlijke toch door het donker en de kou. Voor Morris is het de eerste keer dat hij deze 'grotten' gaat ontdekken. Tip: trek warme kleding; een lange broek, een jas een sjaal, want het is er écht koud. Wij hebben ons niet goed genoeg voorbereid (sorry, mijn fout) en gaan van 30 graden buiten naar 10 graden in de grot. En ik kan je vertellen, dat is echt een groot verschil. Brrrrrrr. Als we voor de ingang van de grot staan voelen we de koude tocht al op ons afkomen. Met de juiste kleding is het een aangename verkoelende wandeling, zeker in de zomer. Nog een tip: ga je met kinderen? Neem een klein zaklampje mee, dan kunnen ze zelf tijdens de toch ook een beetje op ontdekking. Maar blijf vooral bij de groep en de gids, want zonder gids verdwaal je hier echt.
Het is pikkedonker in de Grotten van Kanne, merken we als de gids even zijn zaklamp uit doet. We houden elkaar stevig vast en laten onze ogen wennen aan het donker. Maar ook dan, het blijft zwart. Hier beneden, onder de berg, zie je zonder lamp echt niets. Dus volgens we braaf de gids. En dat is ook leuk, want de gids zit vol verhalen over de grot. Hoogtepunt was het ondergrondse 'fossielen museum' met muurschilderingen van dinosaurussen en de botten van de mosasaurus (die hier ook gevonden is). Ook heel bijzonder vonden wij het ondergrondse café, verlicht met kaarsjes, waar we een speciaal gebrouwen 'Mosasarusbiertje' mochten proeven.
De hele rondleiding duurt zo'n 2 uur en dat was voor onze kleine man net wat te lang (zeker als je het zo koud hebt, sorry kind). Maar het is hoe dan ook een avontuurlijke toch door het donker waar je bijzondere plekjes gaat tegenkomen; een museum, een café en zelfs een kerkje. Dat moet je toch een keer gezien hebben.
En dit is er nog meer te doen in Zutendaal en omgeving
Belgisch Limburg is het groene hart van Vlaanderen. Het ligt in Nationaal Park Hoge Kempen (meer dan 12.000 hectare bos!). De natuur is hier overal! Even een handige opsomming van de leuke dingen die er allemaal te ontdekken zijn in de omgeving van Zutendaal. Sommige hebben we zelf aan de lijf ondervonden (zie ons ervaringen hierboven) andere stonden nog op ons leuke-dingen-lijstje, maar zijn we gewoonweg niet aan toekomen.
- Bezoekerscentrum Lieteberg, met stip op één. Er is een avontuurlijk blotevoetenpad van maar liefst 3 kilometer lang, een Vlinderkoepel én een Insectenmuseum Entomopolis. Een hele fijn plek in het bos waar je zeker een dagje kan doorbrengen.
- Naast bezoekerscentrum Lieteberg is een (gratis toegankelijk) Klauterbos met natuurlijke elementen.
- Er zijn tal van wandel- en fietsroutes in Nationaal Park Hoge Kempen. Ook worden er tal van activiteiten georganiseerd; zo kan je met een ranger het natuurgebied verkennen, op zomerkamp met Forest School of de Stokkemansroute wandelen (en nog veel meer!) Nationaal Park Hoge Kempen heeft verschillende toegangspoorten waaronder Lieteberg (de dichtstbijzijnde vanuit Landal Mooi Zutendaal) of Kattevennen (bij het Cosmodrome). En kijk ook eens bij de speciale kinderroutes door het Nationaal Park.
- Ga op reis naar sterren en planeten! Cosmodrome. "Jouw ticket voor een ruimtereis". Bij Cosmodrome Kattevennen ga je op een cosmisch avontuur. Vooral de 360 graden filmzaal is een topper. Maar hou zeker ook de coole events en workshops in de gaten!
- Bewandel de Stokkemanroute! Met de hulp van een app, spelboekje of verhaalboekje ontdek je de mysterieuze Stokkenmannen in het bos en leer je het verhaal van deze bijzondere wezens kennen. De Stokkenmanroute brengt je bovendien langs de mooiste plekjes van Kattevennen.
- Een bijzondere plek die wij ooit eens eerder bezochten is C-Mine in Genk. De voormalige mijnsite van Winterslag is omgetoverd tot een indrukwekkend cultureel en recreatief centrum. Zowel in als rond de voormalige mijngebouwen is er heel wat te doen. Zo kan je er op C-mine expeditie, een ondergronds belevingsparcours. Een aanrader voor wie het rijke mijnverleden van Genk wil ontdekken! Ook is er een indoor kinderspeeltuin, een bioscoop en een educatief programma (dus leuk voor het hele gezin) en buiten is er een labyrint. Daarnaast zijn er 3 horecagelegenheden op C-Mine. Een bijzondere hotspot.
- Ga fietsen door het water! In Bokrijk is er een unieke fietsbeleving waarbij je meer dan 200 meter dwars door een vijver fietst. Je hebt misschien wel eens de beelden voorbij zien komen op Instagram? Een fotogeniek plekje, mooi.
- Breng een bezoekje aan de leuke stad Hasselt, de hoofdstad van de provincie Belgisch Limburg. Hasselt is een echte studentenstad (dus leuke kroegjes!) en een historische stad met een oude kern en eeuwenoude gebouwen.
- In Hasselt is er een indoor Plopsaland. Mocht het slecht weer zijn, dan is dit een leuk dagje uit met (kleine) kindjes.
- Of (nog dichterbij) ga een dagje naar Maastricht! Als je het mij vraagt één van de mooiste steden van Nederland.
- Zeg je België dan zeg je bier! In Belgisch Limburg zijn er dan ook vanzelfsprekend (net als in de rest van het land) verschillende brouwerijen waar je ook langs kan voor een proeverijtje. In de meeste gevallen moet je een bierproeverij van tevoren wel reserveren, dus check dat even.
- Uiteten in de buurt van Landal? Wijzelf hebben gegeten in de brasserie van het park zelf. Maar ook in de buurt zijn er een paar leuke kidsproof hotspotjes (maar daar ben ik zelf dus niet geweest) Brasserie Julia's ligt vlakbij en heeft een eigen spraypark (super leuk in de zomermaanden), restaurant de Koempel heeft ook een eigen speeltuin en de Krater (bij Cosmodrome) is ook een aanrader.
- Kijk voor meer uitjes in Limburg voor het hele gezin eens op de website van Limburg.be. Daar staan allerlei tips voor uitjes met grote en kleine kinderen en voor goed en slecht weer!