- Multi Culti Brussel
- Verborgen steegjes
- Het mooiste plein ter wereld
- Les Galeries Royales Saint-Hubert
- Nederlands of Frans
- Het kleine, plassende mannetje
- De parken van Brussel
- Brussels stadsstrand
- Bloementapijt
- De verstopte mannetjes van Brussel
- Streetart Brussel
- Afrika in Brussel
- Havenstad Brussel
- Brusselse wafels
- Wat te doen in Brussel
- Praktische info
Multi Culti Brussel
Rondom Saint-Géry barst het van de gezellig terrassen en restaurants. Thaise restaurants wel te verstaan en Indische, Noord-Afrikaanse en Mexicaanse restaurants. Dankzij haar multi-culturele bewoners is ook Brussel veelzijdig en veelkleurig. In geen Europese stad wonen zoveel verschillende culturen bij elkaar. Op de trottoirs rondom Saint-Géry zitten de mensen te smikkelen van een pittige Pad Thai. Maar ook een biertje drinken op het terras is hier een goed idee. Het is in elk geval een gezellige buurt waar je zeker even naar toe moet als je in Brussel bent.
Verborgen steegjes
Als ik er niet door een local op gewezen was, had ik het nooit gevonden: de verborgen kroegjes in de steegjes van Brussel. Middenin het centrum zijn er verschillende van deze kleine straatjes. Ze leiden naar een klein, bruin café waar je een heerlijk biertje kan proeven. De oude kroegjes zijn vaak de oudste gebouwen van de stad. Omdat er geen echt stadsplan was in Brussel, hebben ze nieuwe en grotere bouwwerken om de kleintjes heen gebouwd. Wanneer je voor de ingang van de steeg staat, snap ik de twijfel van veel mensen. Want is het wel veilig om gewoon een smalle steeg in te lopen? Boven de gezellig steegjes met een kroeg hangt meestal een uithangbord met de naam van de kroeg of het bier dat er wordt geserveerd.
Het mooiste plein ter wereld
De Grote Markt in Brussel is volgens velen het mooiste plein ter wereld. Wanneer je in het midden van dit plein gaat staan, dan begrijp je wel waarom. Je wordt omgeven door sierlijke, historische gebouwen. De een nog protserig en rijkelijker versierd dan de ander. De gildehuizen hebben statige beelden en gouden ornamenten. Hier is ook het Stadshuis van de stad gevestigd. De Grote Markt ontstond op één van de oevers van de rivier De Zenne. Sinds 1998 staat de Grote Markt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de weekenden is er op het plein een mooie lichtshow.
Les Galeries Royales Saint-Hubert
Het mooiste plein ter wereld en misschien wel de meest beroemde 'galeries' van Europa vind je ook in Brussel. Tja, de overdekte galerie in Milaan is misschien een tikkeltje beroemder. Maar deze in Brussel was er toch echt eerder. De Milanezen zijn zelfs naar Brussel afgereisd om te kijken hoe die Belgen die prachtige exemplaar hadden gebouwd. Het diende als inspiratie voor het indrukwekkende Galleria Vittorio Emanuele. Vroeger flaneerden hier de Brusselaren, dronken er een fancy kopje koffie of gingen er naar het theater. In Les Galeries Royales Saint-Hubert is nog steeds een klein theater gevestigd. Daarnaast vind je er enkele van de beste Chocolatiers van België en de beroemde speculoos van Maison Dandoy. Tip van onze gids; de beste chocolaatjes zitten niet in voorverpakte doosjes. Deze vind je onder de glazen toonbanken.
Nederlands of Frans
"Twee biertjes and one wine s'il vous plaît", was de gemiddelde zin die ik daar uitsprak. Het is verwarrend om te weten welke taal je nu moet spreken. Alhoewel de meeste Brusselaren Frans spreken, zijn er ook veel Nederlandstalige in de stad. Toch blijkt uit lokaal onderzoek dat slechts 3 à 4% van de Brusselse gezinnen thuis Nederlands spreekt. Het overgrote deel spreekt Frans, Frans gecombineerd met een andere taal of een andere taal. Ook dit heeft wederom te maken met het multi-culturele karakter van de stad. Gelukkig wordt op borden en straatnamen zowel de Nederlandse als Franse vertaling aangegeven. Wanneer je niet zo vloeiend Frans spreekt als ik (ahum) kan je ook met Engels prima uit de voeten. In de meeste restaurants is de menukaart zelfs drietalig!
Het kleine, plassende mannetje
Dit kleine beeldje op de hoek van de straat is ooit uitgeroepen tot meest teleurstellende attractie van Europa. En dat snap ik eigenlijk ook wel. Alhoewel je hem toch met eigen ogen gezien wil hebben, is het beeldje nog kleiner dan ik dacht. Vooral de drommen mensen met fototoestellen springen in het oog en wijzen je aan waar Manneken Pis staat. De legende van het plassende mannetje is dat hij een bom uit plaste en daardoor een grote explosie wist te voorkomen. Hij redde daarmee de stad en werd de mascotte van Brussel. Maar volgens onze gids verschillen de verhalen. Hoewel wij geluk hebben, want onze gids wist nu eenmaal het enige echte juiste verhaal van Manneke Pis. Vroeger, heel vroeger, gebruikte men urine om stoffen te bleken. Men ging de straten rond met een teiltje en men werd vriendelijk verzocht hierin te plassen. Zo ook in deze straat van Brussel. Allemaal pissende mannekes dus. Tijdens speciale dagen plast "le Petit Julien", zoals hij in het Frans wordt genoemd, bier of wijn in plaats van water.
De parken van Brussel
Brussel is een groene stad en heeft vele parkjes. Een van de grootste parken in het centrum is het Park van Brussel dat voor het Koninklijk Paleis ligt. Een enorm park met fonteinen, wandelpaden, speeltuinen en grote bomen. In tegenstelling tot in sommige andere steden is het gras hier wel bedoeld om te gebruiken. Dat betekent dat je hier met een gerust hart kan neerstrijken met je dekentje of een balletje kan trappen.
Brussels stadsstrand
In de zomermaanden wordt de kade aan het Kanaal van Brussel omgetoverd tot tropisch paradijs. Er zijn diverse strandjes aangelegd compleet met strandstoelen en strandtentjes. Er zijn strandactiviteiten zoals beachvolley en strandvoetbal. Maar het is er vooral heel erg gezellig; kraampjes met koele versnaperingen en warme beachparty's, themafeesten en het Let it Beach Festival. Je vindt 'Brussel Bad' vlakbij de Vlaamse Poort. Helaas is zwemmen in het kanaal niet toegestaan.
Bloementapijt
Een bijzonder moment om de stad te bezoeken is tijdens "Flower Carpet Brussel" ofterwijl het Bloementapijt van Brussel. Jaarlijks in het derde weekend van augustus wordt de Grote Markt omgetoverd tot een magisch bloemensprookje. Duizenden bloemen zijn geschikt in een bijzonder patroon en elke avond is er een licht- en geluidshow.
De verstopte mannetjes van Brussel
Als je het niet weet, dan zie je ze niet. En zelfs als je het wel weet, dan nog zie je ze bijna niet. Het is een speciaal kunstproject om de eenzaamheid van mensen in een grote stad te belichten. Want ondanks dat Brussel een bruisende en levendige stad is, blijkt maar liefst de helft van de inwoners van Brussel single. En sommige van hen voelen zich best wel eenzaam. Daarom zie je hier en daar, verstopt maar toch zichtbaar op straat, kleine mannetjes. Meestal een meter of 2 boven de grond (want de beeldjes bleken populair), Kijk daarom eens goed omhoog, in steegjes en straatjes, en zie of jij er één kan spotten.
Streetart Brussel
Zoals in vele steden wordt ook Brussel steeds meer opgeleukt door prachtige streetart. Hier en daar komen ware stripverhalen tot leven. Sommige van deze immense stripverhalen zeggen zelfs iets over de straat waarin het geschilderd is. Kijk maar eens goed! Herken je de straat en de gebouwen? Het is mogelijk om een streetart wandeling te maken door de stad. Nou ja, mogelijk, het is gewoonweg onmogelijk om alles te zien in één dag. Er zijn ontzettend veel mooie meesterwerken en worden er elke dag nog meer, van huizenhoog tot piepklein. Vergeet dus ook niet af en toe naar de grond te kijken.
Afrika in Brussel
België heeft een bewogen band met Afrika, met name Congo. Dit verhaal kan je ervaren in het heropende Africamuseum. Het Africamuseum en het Koloniënpaleis kennen een lange geschiedenis. Het verhaal van het AfricaMuseum begint bij de wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel. Koning Leopold II zag het museum als uitgelezen promotiemiddel om investeerders en het Belgische volk te overtuigen van zijn koloniale plannen. Onder zijn leiding werden opgezette dieren, bodemstalen, voedingsmiddelen, etnografische en artistieke voorwerpen uit Congo overgebracht en hier ten toon gesteld. In het park bij het paleis werd zelfs een Afrikaans dorp opgetrokken waar overdag Congolese inwoners vertoefden. Zeven Congolezen kwamen hierbij om het leven.
Lees hier mijn blog over het Africamusem in Tervuren
Havenstad Brussel
Brussel een havenstad? Jazeker! De rivier De Zenne en later een aangelegd kanaal naar Antwerpen maakten van Brussel een bruisende havenstad. Hoewel de meeste haven zijn gedicht, is dit stukje geschiedenis nog steeds zichtbaar. Kijk alleen al maar eens naar de straatnamen. Die verwijzen in de meeste gevallen rechtstreeks naar de boten en de ambachten die er rondom de havens gevestigd waren. De rivier de Zenne loopt zelfs nog steeds onder de stad door! Dat is één van de 'best kept secrets' van de stad. De rivier De Zenne is onder de stad doorgeleid zodat men verder kan bouwen en wegen kon aanleggen. Leuk weetje hè.
Brusselse wafels
Alleen de geur al doet je naar één van de vele kraampjes lokken. Als in een tekenfilm wordt je gedragen door die zoete geur. Bestel zeker een Brusselse wafel, want ja, die is echt anders dan een Luikse wafel. Het deeg is anders en dat proef je. Een Luikse wafel is vrij zwaar en compact. Een échte Brusselse wafel is lekker licht en luchtig. Naar zeggen koop je de beste Brusselse wafels bij Maison Dandoy. Je herkent deze mooie winkeltjes aan de lange rij die al buiten begint!
Wat te doen in Brussel
- Struin door de straten van Brussel en geniet van de vele pleintjes en terrassen die Brussel rijk is.
- Let op de smalle steegjes nabij de Grote Markt. In deze steegjes gaan de meest gezellige cafeetjes schuil!
- Maar een street-art wandeling of een stadswandeling met gids. Deze boek je bij Visit Vlaanderen en zijn echt de moeite waard.
- Een bierproeverij kan natuurlijk niet ontbreken in Brussel. Alhoewel er organisaties zijn die (soms dure) proeverijen aanbieden, kan je ook prima op eigen gelegenheid een rondje bieren doen. In de kleine café's kan je een plankje bier bestellen met vier verschillende biertjes. Alhoewel ik geen bierliefhebber ben, vond ik eigenlijk alle geserveerde biertjes erg lekker.
- 's Avonds een dansje wagen kan in het circus van Madame Moustache. Deze retro tent is een beetje freaky maar wel leuk. Kom je voor middernacht, dan betaal je geen entree.
- Neem je kleedje mee, ga naar de dichtstbijzijnde supermarkt en ga picknicken in het Park van Brussel.
- Aan musea geen gebrek. Zeker rondom het Koninklijke Paleis stikt het van de goede musea zoals het Belveu museum. Het Stripmuseum is een ander pareltje in Brussel, want strips zijn een nationale kunst in België. Denk aan de beroemde strip Kuifje die hier geboren is.
- Als je denkt aan Brussel, zie je vast het Atomium voor je. Het Atomium is gebouwd voor de Wereld Tentoonstelling in 1958. Het stelt een elementaire zuivere ijzercel voor. Het Atomium doet dienst als tentoonstellingsruimte. In de bovenste bol is een restaurant gevestigd.
- Meer weten over het Europese Parlement, ga dan naar het Parlementarium. Dat is het bezoekerscentrum van het Europese Parlement.
Praktische info
- Laat je goed informeren en ga boordevol inspiratie op stap dankzij de tips van Visit Vlaanderen. Ze kennen de mooiste plekjes van Brussel en omgeving en sturen je op het juiste pad.
- Het toeristenbureau van Brussel is gevestigd op de Grote Markt. Zij hebben een handige app die je kan downloaden op je telefoon welke ook offline werkt.
- Letterlijk onder het hotel vind je parkeergarage 'Parking Royale'. Een dagkaart kost €12,50. Zeker als je met de auto komt, is dit de meest ideale plek om je auto te parkeren.
- Op 2,4 kilometer van Motel One ligt het treinstation Brussel Zuid. Brussel is goed bereikbaar met de auto, maar ook super makkelijk te bereiken met de trein! Check NS Internationaal voor een reisplan.