Leeuwarden
Weilanden, platte vlaktes en wat slootjes en voor je het weet; een bruisende stad! Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en het middelpunt van de provincie. Hier is het te doen. Van een dagje shoppen tot een culturele stedentrip, in Leeuwarden is altijd wat te beleven. De stad heeft een prachtig historische decor. De binnenstad kent gezellige straatjes met sfeervolle pandjes.
Omringd door groen
Leeuwarden is omgeven door schitterende natuur. De natuur waar Friesland bekend om staat. Vooral de watersportliefhebber kan in de omgeving van Leeuwarden zijn hart ophalen. Zo grenst de stad aan recreatiegebied de Groene Ster en nationaal park de Alde Feanen. Ook de dorpjes rondom deze natuurgebieden zijn een bezoekje waard. Waaronder Grou, Weidum of Wirchem.
Culturele hoofdstad 2018
Het is een grote eer om uitgeroepen te worden tot 'Culturele Hoofdstad van Europa'. Bijzondere Europese steden zoals Riga, Essen en Liverpool gingen Leeuwarden voor. Onder de naam Leeuwarden - Fryslân laten de Friesen zien wat Friesland in huis heeft. Dat betekent de ontwikkeling en lancering van vele grote culturele evenementen. De andere Europese Hoofdstad van 2018 is Valletta op Malta. De thema's van de Europese steden zijn 'Nature and Culture', 'City and Countryside' en 'Community and Diversity'. Maar er zijn ook open evenementen en activiteiten.
Friese Food Tour
Op een smakelijke manier de stad leren verkennen. Dat kan met de Friese Food Tour. WeAreGrutsk (vrij vertaald 'wij zijn trots') organiseert deze lekkere wandeling. Bij de kiosk van WeAreGrutsk koop je een stempelkaart met route. Vervolgens wandel je door de stad om al je stempels te verzamelen. Op elke plek is wel iets bijzonders te zien of te proeven! Zo krijg je onderweg de kans om je keel te smeren met een echte 'Beerenburger'. Je wandelt langs belangrijke bezienswaardigheden en door het leukste winkelstraatje van Leeuwarden.
Leukste winkelstraat
In 2010 is de Kleine Kerkstraat verkozen tot de Leukste Winkelstraat van Nederland. De prijswinnaar wordt bepaald door de shopper zelf en niet door de winkelaars of een vakjury. In de Kleine Kerkstraat vind je tal van toffe winkeltjes. Ook je maag komt aan zijn trekken in de Kleine Kerkstraat. Je kan er veel Friese lekkernijen proeven en kopen voor thuis.
Beerenburger
"Je moet hem in één keer achterover slaan". Mijn keel brandt. Ik voel de vloeistof langzaam zakken naar mijn maag. Een beetje sterk, maar wel lekker! Bij Boomsma Beerenburger mag je even komen proeven van het bekende kruidenbittertje. Terwijl je binnenstapt, maak je een reisje terug in de tijd. De jaren dertig, om precies te zijn. Een interactieve film laat zie hoe Beerenburger gemaakt wordt en in het oude café achterin mag je proeven. Stap even binnen!
De scheve toren
Niet alleen Pisa heeft een scheve toren. Leeuwarden kan er ook wat van! De Oldehove hangt anderhalve meter uit het lood. Het was de bedoeling dat de toren de hoogste toren van Leeuwarden ging worden, maar al na tien meter hoogte ging het mis. De fundering van kalk en klei bleek niet sterk genoeg voor de zware stenen. Er werd nog geprobeerd om loodrecht naar boven door te bouwen (te zien aan de knik in de toren), maar ook dat mocht niet baten. De bouw werd gestopt en de toren is nu de scheve toren van Leeuwarden.
Keramiekmuseum
Een museum of keramiek. Ik moet eerlijk toegeven dat het een beetje suf klonk, maar ik had het verkeerd! Het museum heeft een leuke tentoonstelling over thee. "Op de thee" neemt je mee in de wereld en de geschiedenis van thee en theeservies. De stem van Martine Bijl (+1) leidt je rond door het museum en vertelt je interessante weetjes. Na de wandeling door het Keramiek Museum denk je nooit meer hetzelfde over thee. Sluit je rondje door het museum af in de gezellige theesalon.
Historisch Centrum Leeuwarden
Het stadsarchief van Leeuwarden is een klein museum op zich. Zeker voor geschiedenisliefhebbers is er veel te doen. Alleen al bij de interactieve computer blijf je klikken om Leeuwarden door de jaren heen te leren kennen. Er zijn interessante dossiers over bekende inwoners van de stad. Je krijgt inzage in het historische archief, de oude beeldbank, film en geluid van vroegere tijden en vroegere bouwtekeningen. Ook zijn er regelmatig lezingen en organiseert het Historisch Centrum stadswandelingen door Leeuwarden onder leiding van een gids.
Fries Museum
Een museum over de Friezen en Friesland. Meer dan vijftigduizend jaar geschiedenis wordt hier aan je gepresenteerd. Kom meer te weten over Mata Hari, aanschouw de schilderijen van Gerrit Benner, bekijk oude kostuums of de bodemschatten uit de Friese terpen. Een compleet museum over de bijzondere elf steden en het platteland van Fryslan.
Café Thûs
Het Friese museum huisvest nog meer dan de Friese geschiedenis. Eet een té lekker broodje of drink een warm kopje thee bij café Thûs. Voor het café heb je geen kaartje nodig. Je kan zo binnen wandelen. En wat dacht je van een lekker diner voor je filmvoorstelling of na het museumbezoek? Café Thûs staat niet zonder reden op mijn hotspotlijst!
Omgeving/vooral doen
- Leer de stad op een lekkere manier kennen met de Friese Food Tour. Een wandeling voert je langs historische hoogtepunten én langs de meest smakelijke stukjes van de stad.
- De tijd heeft stil gestaan in de Grutterswinkel. Hier koop je nog een onsje toverballen of een zakje zoethout. In het kleine café achter de winkel krijg je een kopje koffie van beppe. Vergeet niet een kijkje te nemen in de kelder. Een oud winkeltje op zijn best.
- De scheve toren van Leeuwarden is uiteindelijk 'maar' veertig meter hoog geworden, maar het uitzicht is toch de moeite waard. Dankzij de laatste restauratie gaat er heerlijk comfortabel een lift omhoog. Bovenop de Oldehove is een platform die toegankelijk is voor het publiek.
- Er zijn drie musea in Leeuwarden die zonder meer een bezoekje waard zijn; het Fries Museum, het Keramiek Museum en het Historisch Centrum Leeuwarden.
- Smeer je keel en proef een Beerenburger. Dat kan bij de enige echte Boomsma Beerenburger in de Bagijnestraat. Jammie.
- Varen natuurlijk! Je kan niet in Friesland zijn geweest zonder op een boot gezeten te hebben. In de omgeving van Leeuwarden is de keuze reuze. Stap aan boord en laat je rondvaren door de schitterende natuur.
- Een rondwandeling met gids zonder gids. Met de super handige app van IZI Travel maak je de leukste rondwandelingen door de stad. De mooie route is voorzien van commentaar. Een audiogids op je telefoon dus.
Praktische info
- Leeuwarden is goed bereikbaar met de trein. Ook is er een rechtstreekse treinverbinding met Groningen (Arriva) en zijn er treinverbindingen naar Sneek, Stavoren en Harlingen. Vanuit Harlingen is het mogelijk de boot te nemen naar Vlieland en Terschelling.
- Ook met de auto is Leeuwarden goed te bereiken. In de stad is er voldoende parkeergelegenheid. Er zijn vijf overdekte parkeergarages; Zaailand, Oldehove, Klanderij, Hoeksterend en de Oosterstraat.