Skip to main content

Weer of geen weer (maar zeker als het regent dat het giet) is een museum een super leuke activiteit voor het hele gezin. Er zijn zóveel coole, kidsproof musea in Nederland waarbij er juist aan de kids is gedacht. Lekker interactief, super leerzaam en ook nog fijn spelen, het kan vaak allemaal. Een museum is een dagje uit.

Zelf hebben wij een Museumkaart en dan voelt een dagje museum elke keer weer als een cadeautje. Voor kinderen kost een Museumkaart (die een heel jaar geldig is) slechts 39 euro per jaar. Dat heb je er dus zo uit. Bovendien maakt het de drempel, om 'eventjes' ergens binnen te gaan kijken, heel laag. Inmiddels hebben wij de afgelopen jaren menig musea samen bezocht. Ik zal onze leukste tips (en die ik nog op de bucketlist heb staan) voor je op een rijtje zetten. Handig hè. Hoef jij de volgende vrije studiedag of vakantie niet meer na te denken over een leuk uitje... 

1. Openlucht Museum | Arnhem 

Dit is echt één van mijn all-time favourite musea aller tijden (er is er nog één, dus volgt zo). We komen er al jaren (ook voordat er kids meegingen) en het is gewoonweg een prachtig park waar je heerlijk doorheen kan wandelen. Je wordt meegevoerd naar vroegere tijden. Stap op de tram en laat je langs alle historische huisjes (die je ook allemaal van binnen kan bezichtigen). Voor kinderen is het er heerlijk rondrennen en vooral de Zaanse Huisjes (met snoepwinkeltje en poffertjes en speelplein) zijn altijd een groot succes. Maar er is meer; een super leuke buitenspeeltuin met een goede lunchtent (alleen al daarvoor zouden we best naar het Openlucht Museum afreizen). Ook is er een kinderplein waar allerlei activiteiten zijn. Elke jaargetijde heeft er zijn eigen charme. In de wintermaanden wordt het hele park ook 'winterproof' en kan je er bijvoorbeeld schaatsen of sleetje rijden, erg leuk. Ook zijn er diverse activiteiten van oude ambachten zoals zelf papier maken in de papiermolen. Dan denk je, dat was het wel zo'n beetje, maar nee hoor. Ook binnen, bij de ingang, is er een interactief museum dat een kidsproof prijs heeft gewonnen. Wij komen hier altijd tijd te kort. Aanrader. 

2. Naturalis | Leiden

En dit is die andere van mijn twee lievelingsmusea... Naturalis is en blijft verwonderen. Tjonge jonge wat een gaaf museum is dat zeg. Niet alleen voor natuur- en dierenliefhebbers, maar voor iedereen. Voor jong en oud is het een betoverende reis door het dieren- en mensenrijk. Het is super leerzaam, je ziet er opgezette dieren, het is heel interactief en heel boeiend. Met onze grote dino-fan zijn we alleen al twee kaar naar Naturalis geweest speciaal voor Trix en de rest van de opgezette dino's (heel indrukwekkend). Ook is er de Rexperience (een speciale experience voor durfals). Er staat dat de Rexperience vanaf 8 jaar is (omdat het best spannend is) maar nu is mijn zoontje niet zo bang aangelegd en kan je er ook al vanaf jongere leeftijd in. Elke afdeling heeft zijn eigen thema en zijn eigen charme. Een museum om door een ringetje te halen. Hier gaan we zeker nog vaak terugkomen! 

3. Natuurmuseum | Tilburg 

Zeker een top-3 notitie waard; het Natuurmuseum in Tilburg. Een boeiend, interactief museum voor kinderen (en alle andere grote natuurliefhebbers). Voor kinderen die al goed zelf kunnen lezen (8 jaar+) kan je er allerlei boeiende proefjes en experimenten doen. Heel leerzaam ook. Maar ook aan jongere kinderen is gedacht. Behalve dat het voor iedereen boeiend is om opgezette dieren te zien en te wandelen door de IJstijd, is er ook een speciale afdeling waar kinderen de natuur kunnen voelen, bespelen en ervaren. Achter elk houten deurtje, die je opent met een speciale tak-sleutel, bevindt zich weer een nieuwe uitdaging. We hebben ons er uren vermaakt. En vergeet ook niet de pubquiz te spelen met je gezelschap. 

4. Geofort | Herwijnen

Lekker interactief en zowel binnen als buiten een interactief science center. Bij Geofort Herwijnen draait alles om de aarde. Zeker tijdens mooie zomerdagen is het hier heerlijk buiten! Er is een leuke speeltuin en je kan lekker aanschuiven op het terras van Restaurant Wereldpan (waar je overigens ook goed kan lunchen! Er staat veel meer lekkers op de kaart dan alleen pannenkoeken). Bij Geofort Herwijnen doe je vooral veel zelf en dat viel bij Morris erg in de smaak. Op het forteiland draait alles om de thema's klimaat, energie en water. 

5. Kinderboekenmuseum | Den Haag

Wij waren aangenaam verrast door het Kinderboekenmuseum. Vooraf wisten we niet goed wat we ervan konden verwachten, maar het was reuze leuk! Er is een afdeling speciaal voor de allerkleinsten tot een leeftijd of 5 jaar (maar stiekem vond Morris dit ook nog hartstikke leuk). Daar stap je in de wereld van Nijntje, Kikker, Rupsje Nooitgenoeg en nog veel meer boekenvriendjes. Maar we waren vooral onder de indruk van de coole afdeling 'Papiria'. Daar gingen we Inktvraat te verslaan! Gewapend met onze fantasie en een Slurper om de pols gingen we op avontuur. We slurpten zinnen en woorden, deden interactieve spelletjes, dwaalden door enge griezelverhalen en werden Inktvraat de baas. Echt super leuk en fantasierijk. Een super spannend avontuur voor kinderen die al zelf kunnen lezen, maar samen met een ouder is dit ook erg leuk. Last but not least hebben we een hele tijd rondgedwaald door de wereld van Annie M.G. Schmidt... Fantastisch! Bovendien is er nog een speciale tentoonstelling voor Young Adults "Back Street". Kom rappen, dichten, gokken en verleiden met taal! Het Kinderboekenmuseum heeft voor alle leeftijden iets in huis. 

6. Museon + Omniversum | Den Haag 

En we blijven nog even in Den Haag, want wat betreft musea heeft Den Haag zóveel te bieden. Daar kwamen wij tijdens ons tripje Den Haag ook achter ;) Het Museon en het Omniversum hebben hun handen inéén geslagen en gaan nu verder onder de naam 'One Planet'. Koop je een kaartje voor het Museon dan mag je ook naar een voorstelling van het Omniversum (losse kaartjes voor het Omniversum zijn ook nog te verkrijgen). Bij het Museon raak je maar moeilijk uitgekeken en uitgespeeld en uitontdekt.. Er is hier zoveel te zien en te beleven! Het Museon is echt een familiemuseum. Het Museon is een wetenschappelijk museum met collecties op het gebied van geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde, techniek en volkenkunde. Het is erg interactief en kinderen blijven er lekker bezig. En hoe gaaf is het dat je daarna ook nog naar een voorstelling bij de 360 graden bioscoop Omniversum mag! Wij vonden het echt een compleet dagje uit. 

7. Rijksmuseum van Boerhaave | Leiden 

Ik had er eerder nog nooit van gehoord. En de naam sprak me ook niet meteen aan maar (dat is het voordeel van een Museumkaart) we stapten hier toch 'eventjes' naar binnen. En tjonge jonge wat een leuk museum is dit?! Rijksmuseum Boerhaave is de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. En dat ervaar je meteen al bij binnenkomst waarbij je plaatsneemt in de collegebanken van het Anatomische Theater. Daar begint de reis door vijf eeuwen geschiedenis. Dit is een replica van het Anatomisch Theater van Leiden, gebouwd in 1594. Zo’n twee keer per jaar schonk de gemeente lijken van opgehangen criminelen voor anatomisch onderzoek. Die werden vervolgens ontleed op de snijtafel om te laten zien hoe de mens er van binnen uitziet. En dat ga je dunnetjes 'mee beleven'. Net zoals toen. Wat een startpunt van het museumbezoek. Vervolgens neem je een kijkje in de wereld van de geschiedenis van de wetenschap. En alsof dit (ook voor kinderen!) al niet leuk genoeg is, is er ook nog een speciale kinderafdeling "Schateiland Boerhaave". Avonturiers opgelet! Stap driehonderd terug in de tijd en ga mee op een spannende ontdekkingstocht en verzamel alle stempels op je schatkaart. 

8. Beeld & Geluid | Hilversum 

Beeld & Geluid heeft twee locaties, maar wij hebben alleen nog de locatie in Hilversum bezocht. Dit is vooral ook een top museum voor de wat oudere kinderen (die al goed zelfstandig kunnen lezen) want het gaat nou eenmaal over media (de krant, het nieuws etc) en dat is met veel geschreven woord. Toch kan je, samen met een ouder, ook goed het museum beleven. Bij Beeld & Geluid duik je in de wereld van journalistiek, van het nieuws, van tv-programma's en games! Van filmen en green screen en over influencers op Instagram. Beeld & Geluid houdt het media-erfgoed levend. Ze laten zien hoe je zelf media inzet om je verhaal te vertellen, maar tonen ook de invloed van media op je persoonlijke leven en de samenleving.

9. Nemo Science Museum | Amsterdam 

Nemo is het grootste Science Museum van Nederland, voor jong en oud. Ontdek hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Dit museum staat al lang op ons lijstje maar ik kreeg de tip om nog eventjes te wachten totdat Morris zo'n 8 jaar oud is. Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Alles in NEMO heeft te maken met wetenschap en technologie. In het Laboratorium wordt je even zelf wetenschapper. Wat heeft een schaatspak met een haai te maken? En een trein met een ijsvogel? Ontdek het in de Makerij van NEMO. Er zijn zoveel leuke afdelingen, workshops en kinderlezingen. Trek gerust een dag uit voor je bezoek aan Nemo. (bron foto: Nemosciencemuseum.nl)

10. Spoorwegmuseum | Utrecht 

Met een kleine treinenliefhebber kan je niet anders dan het Spoorwegmuseum bezoeken en dat hebben wij dan ook al een keer of drie gedaan. Wat een leuk museum voor kinderen (zowel treinliefhebbers als prinsessenliefhebbers ;)! Behalve dat er heel (historische) treinen van binnen en van buiten te zien zijn, is er nog veel meer. Zoals de attractie "De Grote Ontdekking" waarbij je met een lift 150 meter afdaalt en uitstapt in de 19de eeuw! Of de spannend Vuurproef waar je zelf een trein bestuurt. Andere favoriet bij ons is de attractie Stalen Monsters, een spannend ritje door het donker. En sla zeker ook het Theater niet over! Leuk dagje uit. 

11. UMU | Utrecht

Het UniversiteitsMuseum Utrecht is helemaal verbouwd en onlangs weer heropend. Het nieuwe UMU is hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is. In dit vernieuwde familiemuseum krijg je een kijkje onder de motorkap van wetenschap en word je zelf een onderzoeker. Sinds de heropening staat UMU op ons lijstje op te gaan bezoeken! In UMU en de Oude Hortus  (ook heel mooi!) is van alles te doen en te zien. Er zijn vijf nieuwe tentoonstellingszalen en er zijn regelmatig workshops en onderzoeksactiviteiten. (bron foto: UMU.nl)

12. Archeon | Alphen aan de Rijn 

Dit museum was een echte belevenis en een heel dagje uit. We hadden het geluk het museum te bezoeken met schitterend weer, want eigenlijk is zo'n beetje alles buiten. In Museumpark Archeon beleef je de levende geschiedenis van Nederland. Vanaf de prehistorie rond 8800 voor Chr., de Romeinse tijd, de Vikingen en de middeleeuwen tot 1350 na Chr. Alle 45 boerderijen, huizen en hutten hebben ooit in Nederland gestaan en worden bewoond door onze Archeotolken. Samen wandelden we terug in de tijd. We hebben geroeid in boomstammen, gemarcheerd met de Romeinen en zelfs een gladiatorengevecht gezien. Ook kan je bij de ingang een Activiteitenboekje kopen zodat je in het park zelf diverse leuke activiteiten kan doen zoals broodjes maken, een armbandje maken, een kaarsje maken en nog veel meer. 

13. Maritiem Museum | Rotterdam 

Het Maritiem Museum is één van de leukste musea voor het hele gezin. Bovendien opent vanaf eind oktober 2024 hier de allernieuwste kinder-doe-expo 'Plons!'. Kinderen worden ondergedompeld in een fascinerende (onder)waterwereld. Spelenderwijs ontdekken kinderen dat ze zelf invloed kunnen hebben op hun wereld, door bijvoorbeeld een onderwaterboerderij te ontwerpen. Voor de allerkleinsten zullen er weer maritieme speeltoestellen zijn. Behalve het museum zelf liggen er in de Leuvehaven ook museumboten die je mag bezoeken. 

Bovendien heeft het museum een leuke restaurantje voor een fijne lunch. Tijdens mooie dagen staat het terras hier buiten en heb je uitzicht op de Leuvehaven. Er zijn buiten ook speeltoestellen. Terwijl ik geniet van een drankje op het terras, klimt Morris op de speeltoestellen en vermaakt zich opperbest. 

Auteur: Daisy Wubbels

Geschreven door Daisy

Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
Hoi, ik ben Daisy! Ik heb áltijd reiskriebels, altijd. Soetkees is mijn koffer gevuld met ideeën voor tripjes in binnen- en buitenland. Een uit de hand gelopen passie, want hiernaast heb ik ook nog een ‘gewone’ baan. Reizen doe ik in mijn vrije dagen. En zo ontdek ik de wereld plekje voor plekje. Gewapend met camera en drone verzamel ik al ruim 10 jaar de beste reistips voor op mijn blog. Ik tip je graag de leukste adresjes, reis je mee?