Skip to main content

Waarom USA op je bucketlist moet

  • Geschreven op 16 april 2015

22 reden waarom jij naar de USA moet! 

Het land waar dromen uitkomen. Het land van onbeperkte mogelijkheden. "The sky is the limit". Het land van uitersten. Dat is Amerika. Het neemt je mee van links naar rechts en het blijft boeien. Een roadtrip door Amerika moet absoluut op jouw bucketlist. Ik leg je uit waarom; 

zion

#1 Hit the road

Uren en uren rijden zonder ook maar iemand tegen te komen. In Amerika is dat de normaalste zaak van de wereld. Wegen die leiden langs de meest waanzinnige plekken, door de rode bergen van Zion, de uitgestrekte woestijn van Death Valley of vlakke moerassen van Florida. Het kan allemaal. De wegen in Amerika zijn goed onderhouden en goed te berijden. De natuur in Amerika is erg afwisselend (zie mijn volgende punt) en dat levert mooie plaatjes op. Je uitzicht vanuit de auto is nooit saai. Vertrek 's ochtends vanuit de koele schaduw van de Sequoia bomen en eindig je rit in de zengende hitte van Death Valley. De wegen zijn eindeloos lang, er lijkt geen einde aan te komen. Voor je zie je het golvende asfalt met de gele middenstreep en verder niets. Het ultieme gevoel van vrijheid!

wegusa

#2 Keep your lane 

"Keep your lane", is dé regel op de Amerikaanse snelwegen. En ik begrijp niet waarom we dat in Nederland ook niet invoeren. Het is even wennen maar het rijdt heerlijk rustig. Stel je voor, een snelweg met zes banen, je kiest gewoon één baan en daar blijf je karren. In het begin schrik je van de auto's die je van rechts inhalen, maar daarna is het heel rustgevend. Geen bumperklevers, geen geduw, want iedereen mag overal inhalen. 

#3 Rij een dikke auto 

Daarnaast is elke auto in Amerika een automaat. Wat een verademing is dat! Dat is nog eens relaxed toeren. Tel daarbij op dat het in Amerika de normaalste zaak van de wereld is om een 'dikke' auto te rijden, dan weet je hoe fijn het is om te cruisen. En zo'n 'huge car' slurpt natuurlijk als een gek benzine, maar ook dat is geen probleem. De brandstof is hier zo goedkoop dat tanken minder pijnlijk is. 

grandcanyon

#4 Waanzinnige natuur

De natuur in Amerika is echt gigantisch gaaf. De National Parken zijn een pareltje om te bezoeken. De Amerikanen hebben een ding in elk geval goed begrepen. Het koesteren en behouden van bijzondere natuur. De National Parken zijn vaak autovrij, maar niet getreurd, want er is een goed bussysteem die je overal brengt. Moeder Natuur laat zich van haar beste kant zien. Een paar uur rijden of vliegen en je omgeving is weer compleet anders. De groenrijke bergen van Yosemite liggen op een paar uur rijden van het dodelijke mooie Death Valley. Vlakbij vind je het land van de Indianen, de rode bergen en grazende bizons van Zion. En dat allemaal afgewisseld met waanzinnige steden. Vergeet de stranden van Miami niet, de moerassen en de dramatische eikenbomen in het Zuiden van Amerika. Er is teveel om op te noemen. 

chinatown

#5 Smeltkroes 

Een echte Amerikaan, wat is dat eigenlijk? De native American zijn natuurlijk de oorspronkelijke bewoners de Indiaanse bevolking, maar de Europese pioniers horen daar ook bij. En wat dacht je van de Afro-American. En de Latino-American. Met andere woorden; Amerika is een smeltkroes van culturen en van mensen. Dat betekent dat Amerika zoveel meer te bieden heeft dan hamburgers en cola. Elke stad heeft zo zijn eigen sfeer, zijn eigen wijken met zijn eigen specialiteiten. Eet de meest lekkere sushi in Japantown of een echte Italiaanse pizza in Little Italy. In San Diego proef je van de heerlijkste Mexicaanse taco's. Tijdens onze rit door Pennsylvania stuitte we op 'the Amish'. Erg bijzonder om te zien hoe de streng gelovige Amish leven. Ook de verschillende festivals en evenementen hebben elk een andere culturele achtergrond. Amerika is een land vol kleur. Voor ieder wat wils. 

P1010761-001

#5 Metropolen en onbekende pareltjes 

Een roadtrip door Amerika staat garant voor een afwisselende reis. Van enorme metropolen tot schattige kleine plaatsjes waar je nog nooit van gehoord hebt. En dat ook nog eens in combinatie met waanzinnige natuur. Zo bezochten wij eerst New York voordat we het vliegtuig pakten naar San Francisco. New York is een ideale stad voor een tussenstop. Of rijdt vanuit Boston naar het zuiden, naar Charleston en Savannah. Boh boh, wat een verborgen pareltjes zijn dat! 

shootagun

#6 Shoot a gun 

De hele discussie over het wapenbeleid in Amerika, daar wil ik me liever niet aan wagen. Oké, ik heb er een uitgesproken mening over, maar ik ben dan ook een Hollander. Dat werd me al snel duidelijk toen ik in contact kwam met een Amerikaan. Een Amerikaan die best zijn vuurwapen even wilde laten zien. Want hoe moet je anders je dierbare kroost beschermen? Uhm uhm. Wat je er ook van vindt. Het is een land van uitersten en dat geldt ook voor wapens. Dat geeft je dan wel weer de kans om eens met zo'n ding te schieten. 

koekjes

#7 Smullen zonder schuldgevoel 

Eerlijk toegegeven, ik vind een lekkere, sappige hamburger heerlijk. Op zijn tijd dan. En dan het liefst zo'n grote waar je handen net omheen passen. Ik kan je zeggen, in Amerika kan je smullen zonder schuldgevoel. Daar is het de normaalste zaak van de wereld. Je kan er niet omheen, hier wordt veel gegeten. Tijdens ons verblijf in Yosemite bedenken we eens stevig te gaan ontbijten. Want we moeten nou eenmaal de hele dag wandelen. Met behoorlijke volle borden lopen we naar de kassajuf. "Oh, you having a kids breakfast". Wat? Kinderonbijtje? En wij maar denken dat we vreetberen waren. Toch best fijn om eens lekker los te gaan. Vergis je trouwens niet. Er is ook genoeg gezond eten. Zoals gezegd is Amerika een smeltkroes van culturen en dat is ook qua eten zo. 

P1030908-001

#8 Eten in de jaren '50 

Alsof er al die jaren niets veranderd is. De retromeubels zijn inmiddels zo oud dat ze weer in zijn. Achter de bar staat een man in een wit uniform. Op de menukaart staan natuurlijk vooral burgers en frites. Voor een gezonde maaltijd kom je niet naar een 'diner', maar wel voor het gevoel. 

#9 Free refill 

Je koopt gewoon een glas, een mok of een beker, en de inhoud vul je zo vaak aan als je zelf wil. Nu zit mijn buik na een liter colalight meer dan vol, maar fijn als je dorst hebt. Ook wanneer je uiteten gaat, krijg je vaak gratis refill op je glas. Je betaalt daarom alleen voor een goed bord eten en één glas en de rest wordt aangevuld. 

amerikaanseijsthee

#9 IJsthee zonder suiker

Het is een van de eerste dingen die ik bestel als ik in the States ben, een groot glas ijsthee zonder suiker. Veel eetbarretjes maken elke dag hun eigen ongezoete ijsthee en zetten deze met een heleboel ijsblokjes in de koelkast. Een heerlijk verkoelend drankje dat we in Nederland nog vaak nagemaakt hebben. 

Maar er is meer waar ik heel blij van werd in Amerika; zoals de hotdogs zonder varkensvlees , de kaneelbagels met roomkaas en reuze pretzels in een reuze zak.  

#10 "Hi, it's so nice to meet you"

Het is soms een beetje overdreven, maar de Amerikanen zijn in elk geval super enthousiast. Nep of niet, de Amerikanen helpen je graag. Ze zijn behulpzaam en vriendelijk, wijzen je graag de weg en zijn een heer in het verkeer. Ze vinden veel 'awesome' en 'amazing'. Zo hadden wij in Charleston een leuk gesprek met een oudere man. Zijn villa pronkte op de achtergrond. Of we even een ijsthee wilde komen drinken op zijn veranda? Ja, de Amerikanen zijn een vriendelijk volk. 

Boston

#11 Vlaggenparade 

Overal, maar dan ook overal, kom je ze tegen; Amerikaanse vlaggen. Er is geen twijfel over mogelijk, je bent in Amerika. Amerikanen hijsen de vlag aan hun huis, in hun voortuin en aan elk overheidsgebouw. Amerikanen zijn trots op hun vlag en op hun Amerikaan zijn. Het voelt soms een beetje nationalistisch, maar die trots heeft ook weer iets moois. Eén ding is zeker, jij bent in het verre Amerika, 'no doubt about that'. Een echt vakantiegevoel dus. 

#12 Een lesje Nederlands geven 

Zodra je zegt dat je uit Nederland komt, volgen meestal dezelfde vragen. Nu scheer ik de Amerikanen natuurlijk een beetje over één kam, maar de meeste Amerikanen weten weinig van de wereld buiten Amerika. Ze zijn nationalist in hart en nieren en leren eigenlijk weinig over andere landen, talen en culturen. Geen onwil, want de Amerikanen zijn super geïnteresseerd in je achtergrond en je verhaal. "Is Nederland een eigen land?" en "Hebben Nederlanders hun eigen taal?" zijn vragen die regelmatig gesteld worden. Ze willen weten hoe de zorg geregeld is in Nederland, hoeveel vakantiedagen we hebben en hoe het financieel geregeld is. Ook zijn ze altijd lovend over het Engels van de Nederlanders. Zelf spreken ze vaak geen andere talen. De gelegenheid om eens even trots te vertellen over ons eigen landje. 

Nog een leuk voorbeeld: in onze hotelbar was elke dag een borreluurtje. De wijn stond klaar met een heerlijk kaasplankje. Maar geen mosterd! Dus even gevraagd of ik wat mosterd bij de kaas mocht. "Musterd!? With the cheese? Are you alright honey"? Om mijn punt te bewijzen, ben ik met het kaasplankje even een rondje gaan doen door de bar. Zo vonden het een beetje gek, maar wilde wel een poging wagen. De Amerikanen smulden ervan en likten hun vingers erbij af. 

P1030770

#13 Voel je een ster 

Er zijn zoveel plaatsen in Amerika die je doen denken aan een bepaalde film of je favoriete televisieserie .Je wandelt van de ene filmset in de andere. Elk gebied of elke stad deed me wel denken aan een bepaalde scene. Helaas vond mijn vriend het niet zo'n goed idee om in New York een 'Sex and the City tour' te doen (nog steeds spijt van). In Hollywood is er ook nog eens dikke kans dat je een ster tegenkomt. Of neem een kijkje achter de schermen door de studiotour te doen bij Universal Studios in Los Angeles.

P1060898-001

#14 Rangers 

Strak in het pak en flinke hoed op. De 'Rangers' van Amerika herken je snel. Ik heb het nog nergens anders gezien, maar hier zijn 'rangers' de normaalste zaak van de wereld. Ze behouden de natuur, onderhouden natuurparken, hebben verstand van 'wildlife' en helpen de medemens. Je komt ze overal tegen, in elk National park maar ook in de steden. Ook kinderen worden gestimuleerd mee te doen aan 'ranger activity's'. Ze kunnen door middel van natuuropdrachten badges scoren. Leuke manier om de kinderen meer betrokken te krijgen bij de natuur. In Orlando, op onze glamping, kwam de ranger elke avond voor de gasten een vuurtje stoken. Gewapend met blokken hout en heerlijke 's mores liet hij de gasten zien hoe je snel een fikkie bouwt. 

P1070964-001

#16 Echte Cowboys en Indianen 

Je kent ze uit de films en de geschiedenisboeken, maar in Amerika zijn ze nog echt. Cowboys en Indianen. Op verkeersborden wordt gewaarschuwd voor overstekende cowboys te paard (te herkennen aan de grote hoed op het bord). Veel plaatsnamen en natuurparken hebben nog een Indiaanse naam. Ook zijn er nog dorpen waar je kan zien hoe de Indianen geleefd hebben of nog leven. 

spookstadje

#17 Spookstadjes 

Tijdens je rondreis door Amerika ga je het vast en zeker een paar keer tegenkomen; spookstadjes. Zeker in Californië liggen hele dorpen verlaten in de woestijn. De 'Gold Rush' zorgde er vanaf 1848 voor dat gelukszoekers naar Californië kwamen om goud te zoeken. In de bergen, bij grotten en meren plopten de stadjes uit de grond. Jaren later werden deze steden massaal verlaten. Onaangeraakt zijn al die historische gebouwen blijven bestaan. Met een schitterend resultaat; echte spookstadjes! Alsof je terug stapt in de tijd. Maar ook later nog ontstonden spooksteden. Wanneer de industrie in een bepaalde plek is uitgeput, verlaten mensen hun huis. Er wordt niets afgebroken. De huizen, soms nog met alleen de stenen haard in tact, staan er nog steeds.

P1010624-001

#18 Een blokje om 

Heerlijk geordend en volgens een vaste structuur zijn alle wegen in Amerika aangelegd. Steden zijn opgebouwd uit blokken. De straatnamen zijn genummerd. Ben je op zoek naar een gebouw aan 7th street? Dan moet je gewoon bij de vijfde straat rechts. That's it! De weg vinden is een makkie. 

P1070770-001

#19 Logeren in een motel 

Met de auto parkeer je rechtstreeks voor je hotelkamer. Misschien is er niets zo Amerikaan als logeren in een motel. In Amerika kan je alle kanten uiten, luxeuxe hotels, glampings, boomhutten en motels. In Savannah verbleven wij in het Thunderbird motel. Het oudste motel van Savannah is opgeknapt en heeft een retro thema gekregen. Hartstikke leuk! 

#15 De keuze is reuze 

Even naar de supermarkt werd een ware middagvulling. Ik keek mijn ogen uit. Gangpaden, zo lang en zo hoog had ik ze nog nooit gezien! Daarom besloot ik elk gangpad te gaan nemen. Voor de lol. Om eens te kijken wat ik allemaal tegen kwam. Het was een ware attractie. Niet vijf verschillende smaken ontbijtgranen, maar wel vijftig! Zoveel verschillende smaken chips en zoveel gekke smaken zoals mayonaisechips. Nergens anders in de wereld is de keuze zó reuze. 

miami

#20 Stad met strand 

Er zijn zoveel waanzinnige steden die aan zee liggen en daardoor beschikken over een eigen strand. Overdag even een duik nemen in zee, zonnebaden op het strand en 's avonds gezelligheid en drukte van een stad. Een geweldige combi. Wat dacht je bijvoorbeeld van Miami, San Diego of Los Angeles? Maar er zijn ook kleinere, pittoreske stadjes met een eigen strand zoals Charleston

schoolbus

#21 Schoolbussen 

De gele bussen rijden elke dag heen en weer. Kinderen stappen op en worden op school afgeleverd. Zo passen perfect in het Amerikaanse straatbeeld. Langs de wegen staan her en der de opstapplaatsen van de gele bus. Sommige kinderen moeten uren in de schoolbus zitten voordat ze op school zijn, of weer thuis zijn. In Amerika de normaalste zaak van de wereld. De afstanden daar zijn natuurlijk veel groter. 

foodexit

#22 Food Exits 

Een afrit van de snelweg alleen voor eettentjes. Verder is er niets. Geen andere wegen, geen winkels en geen stad. Er woont niemand. Ook de werknemers van de eettentjes zitten een behoorlijke tijd in de auto voordat ze op hun werk zijn. Op de borden langs de snelweg staat groots aangegeven welke eettentjes je er kan vinden. Vooral fastfood natuurlijk, een Taco Bell, Wendy's of Subway. Van al die eettentjes vonden wij Denny's eigenlijk nog wel lekker ook! 

Dit is ook iets voor jou

Auteur: Daisy Wubbels

Geschreven door Daisy

Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
Hoi, ik ben Daisy! Ik heb áltijd reiskriebels, altijd. Soetkees is mijn koffer gevuld met ideeën voor tripjes in binnen- en buitenland. Een uit de hand gelopen passie, want hiernaast heb ik ook nog een ‘gewone’ baan. Reizen doe ik in mijn vrije dagen. En zo ontdek ik de wereld plekje voor plekje. Gewapend met camera en drone verzamel ik al ruim 10 jaar de beste reistips voor op mijn blog. Ik tip je graag de leukste adresjes, reis je mee?